I fredags påbörjade våra timmermän Fredrik Gustavsson och Örjan Hörlin arbetet med att klyva stockar till golvplank till med hjälp av yxa och träkilar. Till sin hjälp hade de timmermannen Karl-Magnus Melin från Knadriks Kulturbygg, som har tidigare erfarenhet av detta gamla hantverk. Stockarna kommer från träd som vuxit i Kullaskogen i nordöstra Skåne, uppemot 150 år gamla. De nya golvplanken ska användas i Uranäsboden (som också kallas Dackestugan), tillsammans med ursprungliga plankor som fortfarande är i tillräckligt bra skick.
Klicka på bilderna för att se dem i större format.
Handburen kunskap
Att ta ut plank med yxa och kilar är ett tidskrävande arbete, men det är en av våra uppgifter som museum att bevara och förmedla även handburen kunskap, alltså kunskap som man inte kan läsa sig till utan måste utföra själv för att lära sig. Det här sättet att klyva stockar användes fram till industrialismen, men numera används det i stort sett bara i kulturmiljöer.
Mittpunkten mäts upp
Innan timmermännen börjar med själva klyvningen måste de först ta bort barken på stocken och förbereda den för kilarna. Timmermännen mäter upp mitten på stockens ände och ritar ett rakt streck. Med det som utgångspunkt lägger de ett rödkritat snöre längs stocken, från mittpunkten på ena änden till mittpunkten på den andra änden. När snöret är spänt drar man i det uppåt och släpper, så att den röda kritan lossnar från snöret och lämnar ett rött streck på stocken.
En ränna huggs längs det röda strecket, sedan vänder man på stocken och hugger en ränna även på andra sidan. Detta gör man för att kunna kontrollera klyvningen på ett bättre sätt, eftersom fibrerna i ytveden beter sig annorlunda än kärnvirket.
Klyvs med hjälp av kilar
Där man dragit mittstrecket i stockens ändar hugger man upp ett spår som man sedan kan sätta kilar, som slås i med en träklubba. Även i rännan längs stocken sätts kilar in. Sedan gäller det för timmermännen att fördela kilarna och slagen med träklubban över stocken med omsorg, så att det blir en så kontrollerad klyvning som möjligt.
Vi får ut två plankor per stock, och arbetet är långt ifrån över när stocken kluvits. Den kluvna ytan ska bilas slät, och på andra sidan ska överflödigt trä huggas bort.
Pussla ihop golvet
De nya golvplanken kommer alltså att användas i Uranäsboden tillsammans med de ursprungliga golvplank som vi kan återanvända. En del av de gamla planken är från timmer avverkat redan på 1300-talet. Det är troligen plankor från en äldre bod, som återanvändes när Uranäsboden byggdes i början av 1700-talet.
Vår förhoppning är att golvet ska vara inlagt på både ovanvåning och bottenvåning innan sommaren. Kom gärna förbi och titta när timmermännen klyver stockar!