Kulturen i Lund
Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.
Besöksadress: Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
Öppettider och entré
Vi har öppet tisdag–söndag kl 10–16 med kvällsöppet på torsdagar till kl 20, under perioden 16 september–30 april. Tänk på att det inte är tillåtet att röka eller grilla på museiområdet, och att bara assistenthundar får följa med in. Dessa hundar ska vara vaccinerade och bära väst.
Friluftsmuseum – kulturhistoriska hus
De kulturhistoriska husen med interiörer och trädgårdar i Kulturens friluftsmuseum hittar du både på södra och norra området. Här kan du få en uppfattning om hur människor har levt i södra Sverige under olika tider och i olika sociala miljöer. Förutom husen med interiörer finns flera andra byggnader som bidrar till helhetsmiljön. De fungerar som utställningslokaler och arbetsplatser för Kulturens personal. En del av byggnaderna ligger på sin ursprungsplats, medan andra har flyttats hit sedan museet öppnade 1892.
Utställningar
Vi har en stor bredd bland våra utställningar, med drygt ett dussin tillsvidareutställningar som varje år kompletteras med flera tillfälliga utställningar. Förbered gärna ditt besök genom att se vilka utställningar som är aktuella på vår utställningssida. Där kan du också läsa mer om utställningarna, och i vissa fall finns länkar till extramaterial.
Kulturens lekplats
Vår lekplats består av en stadsdel med rådhus, kyrka, butik, smedja, stall och torg, och en landsbygdsdel med en vattenkvarn med tramphjul och djur skulpterade i trä. Lekplatsen ligger inne i friluftsmuseet, och är omgiven av ”riktiga” historiska hus från både stad och land. Lekplatsens stadsdel är omgiven av en palissad med tre torn, inspirerad av Lunds stadsvapen. Byggnaderna på lekplatsen har annars inga bestämda förebilder, men inspirationen kommer från Skånes historiska bebyggelse. I landsbygdsdelens vattenkvarn kan barnen trampa runt i ett hjul, som driver fram vatten i vattenrännor och ner i stadsdelens vallgrav. Byggnaderna kompletteras med rekvisita av olika slag som sätter igång leklusten.