Snart är det första advent, och du kanske ska ut och skaffa vitmossa till adventsljusstaken. Gårdsbrukaren på vår 1800-talsgård Kulturens Östarp, Emma Johansson, berättar vad vitmossa egentligen är:
Lav säljs som vitmossa
Så har vi kommit in i adventstid, en tid då biologerna förfasas över bristen på naturkunnighet hos allmogen. I var och varannan affär kan man köpa ”flamsäker vitmossa”… men det är ju ingen mossa, det är inte ens en växt! Det är en livsform som bygger på samarbete mellan en svamp och en alg, en så kallad lav. Den kallas egentligen fönsterlav eller renlav och har fått dessa namn för att den förr lades mellan fönstren för att suga upp fukt och för att renarna gillar att knapra på den i fjällen.
Naturens Wettex-trasa
Den riktiga vitmossan hittar vi ute på mossar och i sanka marker där den trivs. I Sverige har vi 45 arter som varierar i gröna och röda nyanser. Först när vi kramat ur den ordentligt, (för den kan hålla mycket vatten!), så blir den vitaktig. Denna naturens Wettex-trasa har varit bra till mycket.
Antiseptisk
Förr användes den till blöjor och bindor, men den är även antiseptisk och fungerar bra som bandage. Alla vet vi att Ronja ber Birk just hämta vitmossa för att förbinda den rivna märren i sagan, men att det även här är renlav som den gode Birk springer och hämtar i filmatiseringen, kanske inte så många har tänkt på…
Jordförbättring, torvströ och bränsle
Vitmossans pH-värde är lågt och den bryts ner långsamt. Därför bildas det tjocka lager av halvnedbruten vitmossa i sanka marker, det vi känner igen som ”torv”. Även detta är bra till mycket såsom jordförbättring, torvströ och bränsle. Sverige är faktiskt ett av de länder som har störst areal torv i världen!
Husbehovsbrytning på Östarp
Men liksom många fossila bränslen är också detta en ändlig resurs. Torvmarken har en tillväxt på endast 0,5 mm/ år. Det är stor skillnad på dagens industriella brytningstakt och den mängd torv som bröts till husbehov förr i tiden. Ute på Kulturens Östarp har t ex sådan husbehovsbrytning förekommit av denna halvnedbrutna gröna/ röda/vita mossa som går under namnet vitmossa.
Text och foto: Emma Johansson, gårdsbrukare på Kulturens Östarp