Kulturens blogg

Torvtaksläggning pågår!

Timmermännen Fredrik och Kristoffer lägger torvtak, stillbild ur videon i blogginlägget.

Nu är vi igång med torvtaksläggning på Måketorpsboden från Småland. Torvtak var historiskt sett vanligt förekommande. De var billiga tak för de som hade tillgång till björk och betad ängsmark. Inget material behövde köpas in till takläggningen, utan kostnaden bestod endast  av det arbete som behövde läggas ner. Här berättar timmermannen Olof Andersson mer om arbetet med att lägga torvtak.

Förklaring av torvtakets olika delar
Förklaring av torvtakets olika delar

Torvtak är uppbyggda av taktron som kan bestå av ett brädlagt tak eller som i vårt fall granslanor. Granslanorna ligger lösa (inte spikade) på de längsgående åsarna endast med stöd av vågbordet längst ner på takfoten för att inte trilla ner. Vågbordet hålls uppe av sparrarna som ligger med ca 1m avstånd. På underlaget läggs flera lager med näver som är tätskiktet och däröver läggs grästorv som håller nävern på plats och skyddar den mot uv-strålning.

Titta gärna på videoklippet här nedanför, där du kan se olika moment av torvtaksläggningen. Scrolla sedan neråt så förklarar vi mer om de olika momenten. 

Olof lägger första varvet av näver. Foto: Kulturen
Olof lägger första varvet av näver. Foto: Kulturen

Vi börjar läggningen med att fästa droppspån längs takfoten för att få ut nävern och takdroppet. Sen bygger vi upp med kortare näverflak längst ner innan vi lägger större näverflak i flera lager. Efterhand som takfoten täcks så spikar vi dit takkrokarna. Takkrokarna är huggna i eneträ och ämnet väljs ut av en kraftig gren. Takkrokens uppgift är att hålla mullåsen på plats som i sin tur håller torven på plats så den inte kanar av taket. Mullåsen är huggd av en fin kärnfura och består av endast fett kärnvirke, vilket gör den hållbar.

Mullåsarna lagd mot takkrokarna. Foto: Kulturen
Mullåsarna lagd mot takkrokarna. Foto: Kulturen
Flera lager näver läggs i ett system. Foto: Kulturen
Flera lager näver läggs i ett system. Foto: Kulturen

Sedan börjar näverläggningen. Vi lägger nävern i sex lager plus ett extra lager med vita sidan upp. Det sägs att Christopher Polhem skall ha skrivit att om man lägga sista lagret näver med den vita sidan upp så att taken håller mycket längre.

Första torvorna på plats. Foto: Kulturen
Första torvorna på plats. Foto: Kulturen

Första lagret torv lägges med grässidan neråt och andra lagret med grässidan uppåt. Grästorvorna förskjuts så att inga skarvar går rätt igenom ner till nävern. Att lägga grässidan neråt skyddar även nävern ett tag mot jordsyrorna i torven. Med tiden växer taket ihop till en homogen yta.

Andra lagret torv på plats. Foto: Kulturen
Andra lagret torv på plats. Foto: Kulturen
Här har ännu större delen av taket täckts av två lager torv. Foto: Kulturen
Här har ännu större delen av taket täckts av två lager torv. Foto: Kulturen

Text: Olof Andersson, timmerman på Kulturen

Uppdatering med anledning av fråga i kommentar: 

Nedan en skiss från en kommande bok om våra timrade hus, skriven av Gunilla Gardelin som är Kulturmiljöutvecklare på Kulturen. Boken kommer ut våren 2018. Håll utkik här på webben efter information om boken!

Skiss av Måketorpsbodens konstruktion, ritad av Gunilla Gardelin/Kulturen
Skiss av Måketorpsbodens konstruktion, ritad av Gunilla Gardelin/Kulturen

7 kommentarer på “Torvtaksläggning pågår!

    1. Hi,

      You can right-click and choose Translate, and Google Translate will make a translation. Not a good translation, but…

      Unfortunately, we don’t have the resources to translate everything to English.

      Kind regards,
      Maria Bohlin, communicator at Kulturen

  1. Hej!

    Jag är i startgroparna till att bygga en stuga helt med handverktyg och material från platsen. Jag tänker att ett torvtak låter perfekt för det.

    Jag undrar över sparrarna. Hur är de fästa i konstruktionen? Är de fästa i åsarna? Hur sitter de fast i väggbandet/vågbordet? Är vågbordet en stock eller planka? Hur är vågbordet fäst i väggbandet? Hoppas ni kan svara på mina frågor!

    Fridens liljor
    Dennis

    1. Hej Dennis!

      Jag ska ta med din fråga till våra timmermän. Återkommer!

      Vänliga hälsningar
      Maria Bohlin, informatör

    2. Hej igen Dennis,

      Ursäkta att svaret dröjde lite. Nu har jag ett svar från vår timmerman Olof Andersson och vår kulturmiljöutvecklare Gunilla Gardelin:

      Sparrarna är sammanfogade med dymling i toppen över nockåsen. Sparrarna är intappade i vågbordet längst ner, och fastdymlade. Slanorna som ligger mellan sparrarna ligger bara löst, med stöd av vågbordet.

      Vi har lagt till en skiss av Måketorpsbordens konstruktion längst ner i blogginlägget, där du även ser takets konstruktion. Bilden är hämtad från en kommande bok om våra timrade hus, skriven av Kulturens Gunilla Gardelin. Boken kommer ut i vår, och där kommer du att kunna hitta mer information om våra timrade hus konstruktioner.

      Vänliga hälsningar
      Maria Bohlin, informatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *