Häromdagen var våra timmermän/byggnadshantverkare Olof Andersson och Fredrik Gustavsson ute på Kulturens Östarp för att bila bjälkar. Dessa bjälkar kan användas som mullåsar till ett av våra timrade hus om några år. Här berättar Olof Andersson mer.
Gamla hus mår bäst av långsiktig planering av renoveringar. Detta är inte alltid möjligt men när det går är det bäst för husen. Man vill gärna använda vinterfällt virke som bilats färskt, och sedan torkat några år innan det används.
Mullåsarna på Blekingegården
Vi har i år bytt en mullås på ena högloftet på Blekingegården på Kulturen i Lund, vilket ni kan läsa om i ett tidigare blogginlägg. Vi ser att mullåsarna på stugdelen också behöver bytas inom några år.
Ute på Kulturens Östarp, vår 1800-talsgård i Sjöbo kommun, har det i vinter avverkats en planterad granskog som åter skall bli betesmark. I kanten stod några smäckra furor som inte klarade av att stå emot vinden ensamma. Nu tar vi tillvara på dem och hugger fram 5 x 5 tums bjälkar. Dessa bjälkar kan vi använda som mullåsar till Blekingegården om några år, när det blir behov av byte.
Traditionella verktyg
Vi använder oss av verktyg och tekniker som traditionellt har använts i Skåne- och Blekingeregionen på 1700-talet och 1800 talet – huggyxa, bila, timmerhakar och snöre med kimmrök på.
Text: Olof Andersson, timmerman/byggnadshantverkare på Kulturen
Timmermännens arbete på Youtube
Om du är intresserad av timmermännens arbete kan vi tipsa om spellistan ”Timmermän/timrade hus” på vår Youtube-kanal. Där kan du bland annat se en video med skånsk bilning i Kullaskogen förra året.