Kulturens blogg

Skördefest

Potatis av sorten Raudar Islenskar.
Potatis av sorten Raudar Islenskar. Foto: Kristina Bakran/Kulturen

Nu har skördefesten börjat här på Kulturen, då vårens mödosamma men roliga planteringstider äntligen ger resultat. Vår trädgårdsmästare och pedagog Kristina Bakran berättar i ord och bild om potatisar från genbanken Nordgen, stora milda morötter och annat gott.

Tänk att de små miniknölarna av potatisar från genbanken Nordgen i Alnarp ändå kunde ge en sådan god skörd, både sorten Äggeblomme och sorten Raudar Islandskar. Nu ska vi vårda dem ömt så att vi kan fortsätta odla dem hos oss och därmed bevara detta gröna kulturarv. Läs gärna det tidigare blogginlägget om när vi satte dem vid Bosmålatorpet på Kulturen i Lund och på Kulturens Östarp i maj.

Skördar med Lärvux

I SkolträdgårdenKulturen i Lund har som vanligt våra vuxenelever som går på Lärvux kurs Natur och miljö hjälpt oss att skörda många fina grönsaker av olika slag.

Skörd från skolträdgården: sockermajs Gucio, druvgurkan Double Yield, rödbetan Bulls Blood, den enorma gula morötterna som heter Jaune du Doubs samt den orange moroten St. Valery. Dessutom syns grönkål och svartrot Geante Noire de Russia. Potatisarna i ena korgen är sorten Äggblomme som odlats vid Bosmålatorpet.
Skörd från skolträdgården: sockermajs Gucio, druvgurkan Double Yield, rödbetan Bulls Blood, de enorma gula morötterna som heter Jaune du Doubs samt den orange moroten St. Valery. Dessutom syns grönkål och svartrot Geante Noire de Russia. Potatisarna i ena korgen är sorten Äggblomme som odlats vid Bosmålatorpet. Foto: Kristina Bakran/Kulturen

Det är härligt att skörda tillsammans och sedan dessutom provsmaka alla härligheter. Tänk att rå grönkål kan smaka så mycket och att de enorma gula morötterna av sorten Jaune du Doubs smakar så milt. I nästa vecka när vi träffas igen ska det bli både grönkålschips och kokta majskolvar med smör.

Köksträdgården på Östarp

Kulturens Östarp har det växt med besked i köksträdgården. Pumporna Rouge vif dÉtampes tog nästan över halva köksträdgården och fick hållas i schack.

Pumpor av sorten Rouge vif dÉtampes.
Pumpor av sorten Rouge vif dÉtampes. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Än så länge tycks foderbetorna Yellow Eckendorf växa till sig. Lite höstkyla gör dem bara sötare och godare för djuren på plats. Några ska nog få följa med in till stan när höstlovet kommer. Vi måste ju visa alla barn som vill göra betlyktor i våra höstlovsverkstäder hur en stor foderbeta kan se ut!

foderbetan Yellow Eckendorf.
Foderbetan Yellow Eckendorf. Foto: Kristina Bakran/Kulturen

Läs mer:
En älskad knöl, blogginlägg från 4 maj 2017

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *