18-20 maj är det dags för Lundakarneval igen. Här ger intendent Anders Jansson dig en liten glimt av Lundakarnevalen år 1928 genom ett foto från våra samlingar.
En båt glider långsamt genom Lunds gator. Det är karneval 1928. Massor med lundabor står längs tågets väg. Förhoppningsvis har de köpt karnevalsprogrammet för 50 öre, eller som det står på programmet, ”utdelas gratis mot erläggande av 40 öre som bidrag till distributions- och expeditionskostnader”. Utan det är det nog svårt att identifiera personerna. Temat för karnevalen det här året är kulturen eftersom Lund inte bara är universums medelpunkt utan också Kulturens Centrum. Många andra städer har också kultur, men den är död. Därför har man utrustat ett vandrande Kulturhistoriskt Museum.
Framför båten har Kulturens budbärare vandrat (Alexander den store, boxaren Harry Persson med flera). I båten sitter Kulturens gynnare och vänner ”mot en jubileumsfond i gult och blått avtecknar sid den moderna kulturstatens främste representant Hans Majestät Kung Karneval (Mr K)”. Hur många känner idag igen Gustav V och förstår att Mr K syftar på hans namn som tennisspelare – Mr G? Humor har alltid varit färskvara. Kungen är mannen i uniform. På hans högra sida sitter ett hovfruntimmer (i hovdräkt) och bakom honom med gigantiska mustascher justitieminister Johan CW Thyrén.
En person kan jag inte hitta. Och han är den viktigaste. Fru Fortuna sägs vinka vänligt åt museets intendent doktor Karnevalin! Hur många museichefer har blivit avporträtterade i en karneval? Troligen vandrar Kulturens chef Georg Karlin bakom vagnen eftersom han leder den ryktbara kulturkampen Hasard. Hästen Hazard var den sista indelte soldatens häst som uppstoppad fanns på Kulturen. Men det syftar också på alla de lotterier museet hade för att få inkomster till Kulturens verksamhet. I sitt följe har Karlin även tre hasardspelmän vilket förmodligen också skall få oss att tänka på spel och dobbel, men också folkmusik.
Har någon ett foto av dess spelmän och intendenten Karnevalin? Det vill vi gärna se!
Text: Anders Jansson, intendent på samlingsavdelningen på Kulturen
En kommentar på “Lundakarneval år 1928”