Kulturen i Lund
Kulturen i Lund er et museum og frilandsmuseum, som strækker sig over to karréer midt i Lund, der er fyldte med kulturhistoriske huse og havemiljøer. Gå ind i husene, og oplev livet i byen og på landet, fra middelalderen og frem til 1930'erne. Du kan også vælge blandt omkring tyve udstillinger – fra folkekunst til moderne design, fra middelalderen til samtiden, fra lokal kultur til verdenskultur. Vi har også et bredt udvalg af programaktiviteter for alle aldre.
Julemarked 29.–30. november og 1 december
Kulturens julemarked (Julstök med julmarknad) er en tradition, som vender tilbage hvert år – altid den første weekend i advent. I boderne både inde og ude kan du købe julemad, julepynt og håndværk. I de historiske huse fortæller medarbejdere iklædt historiske dragter om, hvordan man fejrede jul før i tiden. Luciaoptog og julemusik skaber julestemning, og du kan købe varme retter, gløgg og kaffe.
2 tyverne (2 tjugotal)
I udstillingen "2 tjugotal" ("2 tyverne") tager vi et nærmere kig på 1920’erne – en omvæltende tid, som på mange måder var begyndelsen på det moderne samfund. Via en tidstunnel føres de besøgende ind i 1920’erne, hvor de kan gå på opdagelse blandt forskellige temaer, både sjove og mere alvorlige. Gennem hele udstillingen præsenteres kvinder, som på forskellige måder sætter et aftryk samfundet i dette årti. Problemstillinger om vores egen tid, 2020’erne, bliver synlige, når man trækker skydedøre til siden.
Frilandsmuseum – kulturhistoriske huse
Kulturen i Lunds frilandsmuseum er en samling af kulturhistoriske huse, der er spredt over to karréer midt i Lund – museets sydlige og nordlige område. En del af husene ligger på deres oprindelige plads, mens andre er blevet flyttet hertil fra forskellige dele af det sydlige Sverige. Her kan du få en opfattelse af, hvordan mennesker har levet i det sydlige Sverige i forskellige tidsperioder og i forskellige sociale miljøer. Ud over de indrettede huse er der flere andre bygninger, der bidrager til det samlede miljø.
Metropolis – Lund og middelalderen
"Metropolis – Lund og middelalderen" (Metropolis – Lund och medeltiden) fortæller om, hvordan Lund etableres som en by i det danske rige og bliver et vigtigt kirkeligt midtpunkt med magt over hele den nordiske kirkeprovins. I middelalderen bliver Lund den mest kirketætte by i Norden, og her har ærkebiskoppen – metropolitten – sit sæde.
En anden verden – kunst fra Sankt Lars Sygehus
I udstillingen "En annan värld – konst från Sankt Lars sjukhus" ("En anden verden – kunst fra Sankt Lars Sygehus") vises lidt over 70 kunstværker skabt af indlagte patienter på Sankt Lars Sygehus, fra 1880-tallet og hundrede år frem. De patientskabte værker udgør et spændende og suggestivt materiale med fantasiæggende motiver og uventede kompositioner. På dansk er begreber som ”patientkunst” og ”outsiderkunst” blevet brugt om denne type af kunst.
Udstillinger
Kulturen i Lund har et stort repertoire af faste og skiftende udstillinger. Mange af udstillingerne tager udgangspunkt i Kulturens kulturhistoriske og arkæologiske samlinger, men vi tilbyder også fx fotoudstillinger, legeudstillinger for børn og udstillinger, der behandler demokrati og menneskerettigheder.
Program
I Kulturen i Lund tilbyder vi programaktiviteter for alle aldre, og vi fejrer både nye og gamle traditioner. Hvis du er her om sommeren, så vær med til at fejre Sveriges nationaldag eller midsommer i vores park! Julen i Kulturen er en periode i december, hvor du kan opleve mange svenske juletraditioner. Du kan holde øje med, hvad der sker, i vores kalender på nettet.