Vi håller på att renovera 103 fönsterbågar som sitter på Borgarhuset i vårt friluftsmuseum. Det kan ju vara lämpligt att berätta lite om det inför Fönsterrenoveringens dag som infaller 30 maj – fast här på Kulturen tjuvstartar vi med råd om renovering av äldre träfönster redan idag den 29 maj!
Mellan klockan 11.30 och 14.00 idag finns stadsantikvarie Henrik Borg och bebyggelseantikvarie Erik Blomqvist tillgängliga utanför entrén till Kulturen i Lund, beredda på att prata med husägare och andra intresserade. De kommer att förmedla kunskap om renovering och energieffektivisering av äldre träfönster, och även svara på frågor om bygglov och varsamhet gällande just fönster.
Tätvuxen fur och stormjärn
Men tillbaka till restaureringen av Borgarhuset, som vi börjat berätta om i två tidigare blogginlägg. Hela 103 fönster plockas ner för att renoveras. Fönsterbågarna är generellt av god kvalitet i tätvuxen kärnfura, vilket gör att de är relativt enkla att renovera. Några fönsterbågar hade dock röta i bottenstycket. De rötskadade bottenstyckena har därför ersatts med nytt virke av samma goda kvalitet.
Bottenstyckena har också justerats, slipats ner, om det har behövts för att det ska vara ett glapp mellan fönsterbåge och fönsterkarm. Om det blir för tätt blir det dels svårt att öppna fönstret, men det är också risk för att vatten då kryper in kapillärt, dvs sugs in mellan fönsterbåge och karm och stannar där.
De blyinfattade glasen stabiliseras med hjälp av så kallade stormjärn som sitter spikade på utsidan av fönstret. Flera av stormjärnen har rostat med åren och blivit trådsmala. Vi har därför låtit smedfirman Järnet i Elden göra några nya stormjärn som monteras och lödas fast av Malmö Glassliperi & Blyfönsterfabrik AB.
Stormjärnen skyddas mot rost med hjälp av att linolja bränns in i järnet. De målas sedan med samma lineoljefärg som fönsterbågarna.
Grön linoljefärg
Kulturens målare Rickard Öhman skrapar bort lös färg på fönsterbågarna och ersätter löst kitt med nytt linoljekitt. Därefter målar han bågarna i tre strykningar med äkta linoljefärg. Genom rester av originalfärgen som sitter kvar oblekt i vissa vrår har bebyggelseantikvarie Erik Blomqvist letat fram en kulör som är så nära originalet som möjligt.
I bildtexterna kan du läsa lite mer!
Läs tidigare blogginlägg:
Restaurering av Borgarhusets fasad och fönster
Restaurering av den mönstermurade tegelfasaden på Borgarhuset