Kulturens samlingsavdelning får många förfrågningar rörande museets historia, kring traditioner eller gällande arkivhandlingar. Vanligast är dock frågorna rörande föremål i samlingarna.
I mitten av juni blev avdelningen kontaktad av en representant från svenska Automobilhistoriska klubben Mässing & Nickel. ”Mässing & Nickel” är ett svenskt nätverk för ägare av historiska bilar och motorcyklar från antik-, veteran- och vintage perioden, fram till och med 1931. Pär Sörliden tog kontakt med Kulturen med anledning av de två automobiler som museet äger (KM 43425 och KM 44634.), och för att kunna besvara hans frågor erbjöds han att själv komma och titta i magasinet.
Genom Pärs förtjänst har bilarna fått en mer komplett och heltäckande katalogisering och bilmodeller och tillverkningsår har rättats till. Det visade sig exempelvis att KM 44634, som kom i museets ägo 1946, felaktigt hade tagits för att vara en fransk bil när det i själva verket var en tidig tysk bil av märket Adler. Adler grundades 1880 av Heinrich Kleyer och började med cykeltillverkning på Gutleutstrasse i Frankfurt am Main. 1889 flyttade verksamheten till en fabrik i Frankfurt och det var här framställningen av motorfordon, med motorer från firman De Dion i Frankrike, startade.
KM 44634 är en Adler / Vis-a-Vis tillverkad omkring 1900. Bilen, som är bygd på en stålram, är 4-sitsig med kaross delvis av trä och drivs av en encylindrig 4-taktsmotor med 3-växlad kraftöverföring med kardan och differential. Motorn är av en något senare 4,5-hästars modell, antingen tillverkad i december år 1900 eller tidigt år 1901, stämplad ”L’ABC” (De Dion Bouton, Frankrike). Ursprungligen hade bilen en 3,5-hästars, vattenkyld, fransk motor av typ som tillverkades mellan september 1899 och november 1900. När nuvarande motor monterades är oklart. Nya säten sattes in i bilen omkring 1920 efter ett ägarbyte.
Genom Pär Sörlidens letande i olika register framkom det också att bilens förste ägare, manufakturvaruhandlaren Sven Peter Kull i Laholm, hade haft ett stort intresse för bilar!
Sven föddes 1870 i Ränneslöv, Hallands län. 1891 flyttar han till Laholm och tar tjänst som biträde hos handlare Jacobsson. Han gifter sig 1906 med småskolelärarinnan Ellen Lovisa och paret fick med tiden 4 barn. I Laholm grundade Sven en manufakturbutik där han sålde såväl tyger på metervara som skor, hattar, käppar, paraplyer, mattor och cyklar! Affärerna måste ha gått bra för Sven blev redan vid sekelskiftet ägare till den Adler / Vis-a-Vis som Kulturen idag äger. Sven var även ägare till bland annat en Ford med registreringsnummer N24, vilken fanns i bilregistret 1916 och till en Ford med nummerskylt N723 som fanns registrerad 1924.
I mitten av 20 talet hände dock något och Sven och Ellen säljer enligt uppgift allt och flyttar. Familjen hamnade i Lund 1924 där de skaffade sig en bostad med matservering och uthyrningsrum för studenter. Ellen Kull arbetade under 1950-talet i receptionen på Kulturen. Om museet då hade haft tillgång till alla de uppgifter som idag har kunnat sammanställas i vår databas Carlotta, så hade Ellen Kull kunnat få återse makens första bil.
Text: Ulrika Burman, intendent