Idag skulle vi haft en visning på tema erotik, som tyvärr utgår på grund av sjukdom. Men en av berättelserna från visningen publicerar vi här på bloggen istället. Intendent Anders Jansson berättar om Henrik Reuterdahl, född 1795, som är en av de personer som lyfts fram i vår utställning En stund i Lund – staden från 1500-talet till idag.
Sommaren 1811 utspelar sig ett erotiskt drama i Malmö som kommer att få stora konsekvenser för en mans livsöde. Henrik, som vid denna tid bara är 16 år gammal, skriver om detta i sina memoarer, långt senare.
Henrik berättar hur han en dag står vid fönstret. Då får han i porten på andra sidan gatan se “ett särdeles vackert fruntimmer”. Han tar strax reda på vem hon är; hustru till en betydligt äldre man och mor till en pojke på 12-13 år. Några dagar senare är Henrik anställd som pojkens lärare
Hon borde vetat bättre
Vem som tog första steget minns han inte. Han tycker också att denna äldre kvinna (hon var 29) med tanke på ålder, att hon var maka och mor, borde vetat bättre. Men det ena ledde till det andra och snart trasslade de in sig i “sinnlighetens, orenlighetens, förställningens, lögnens, bedrägeriets, nedrighetens garn”.
Alltför många vet vad som händer, skandalen är nära. Ingen fick vid den har tiden ha sex utan att vara gift och då enbart med sin partner. Den som ertappades dömdes och straffades. När Henrik skriver sina memoarer äcklas han vid tanken på vad som hände. En sexuell relation med en gift kvinna kunde haft fatala konsekvenser för honom och hans framtida liv och karriär.
Ökat avstånd
Hans äldre vänner räddar honom. Han får arbete i Göteborg. Men förhållandet fortsätter i flera år. Avståndet gjorde den mindre besvärande och till slut avbryts den. Han skriver inte hur och av vem, men det är tydligt att han menar att det är kvinnan som har störst skuld, han kallar henne skadlig.
Vad betydde denna historia för Henrik? Han skriver att den inverkat på hans fysiska liv och att den lämnat djupa spår i hans sinne. Den har tagit från honom rätten till ett ärligt och välsignelserikt äktenskap. Vi vet att Henrik uppvaktat flera kvinnor. Att de inte besvarat hans känslor och i något fall tackat nej till hans frieri ser Henrik som Guds straff för att han uppfört sig omoraliskt.
Fick stå kvar i memoarerna
Henrik skriver sina memoarer i slutet av sin liv, han dör 1870. De publiceras 50 år senare. Det kan tyckas märkligt att en så pass utlämnande berättelse fick vara kvar i boken (där annat inte togs med). Förmodligen har den uppfattats som sedelärande och att den kan verka avskräckande.
Henrik Reuterdahl föddes 1795 i Malmö och blev tidigt föräldralös. Han växte upp i fattigdom men kunde med flit och begåvning få en utbildning. Han var teolog, präst, kyrkohistoriker, biskop och ärkebiskop. Henrik var också god vän med Johan Henrik Thomander, vars hem finns bevarat här på Kulturen.
Tack vare Henriks memoarer får vi en unik inblick i en ung mans upplevelser för 200 år sedan. Det är också en berättelse om sexualitetens kraft, moral, kvinnosyn och Guds straff.
Text: Anders Jansson, intendent på Kulturen