Stadsvandringen I de överlevandes spår tar dig till sju platser som på olika sätt berättar om hur nazismen och andra världskriget satte sina spår i Lund. 1943 sökte danska judar skydd i Lund från det ockuperade Danmark och 1945 kom tusentals fritagna fångar från koncentrationslägren i Europa. Lyssna till några av deras berättelser i appen Storyspot!
Utgångspunkten för vandringen är det unika materialet i Kulturen i Lunds samlingar och arkiv, som museet visar delar av i utställningen Att överleva – Röster från Ravensbrück.
I appen Storyspot kan du lyssna på sju berättelser, kopplade till sju platser i Lund. Hela vandringen tar en dryg timme, men du kan förstås välja att bara gå till vissa av platserna, eller lyssna hemifrån. I appen finns också en del bilder samt kompletterande texter.
Ladda ner appen Storyspot genom att scanna QR-koden nedan.
När du laddat ner appen, scanna QR-koden nedan för att komma direkt till stadsvandringen I de överlevandes spår.
Bilden nedan:
De första bilderna på Förintelsens offer nådde svenska biografer i maj 1945, när dokumentärfilmen ”Vittnesbördet” visades. Filmen spelades in vid ankomsten av de Vita bussarna i Malmö. I mitten av bilden nedan, en stillbild från filmen, syns Maria Zurowska Kurowska, stödd av en medfånge och en volontär. Hennes första hemvist i Sverige blev ett karantänboende i Lund, och hon blev sedan kvar i Lund i hela sitt liv. Du kan höra om Maria Zurowska Kurowska i berättelsen ”En okänd flykting på Norra kyrkogården”, en av sju berättelser i vandringsspåret ”I de överlevandes spår”. Foto: Gustaf Boge/ur SVT Arkiv.
Finansiering
Projektet har genomförts med bidrag från Kulturrådet.