Thomanderska huset i Kulturens friluftsmuseum
Thomanderska huset sett från trädgårdssidan. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen.

Det här ståtliga gråblå huset låg ursprungligen på Paradisgatan, bara ett stenkast från Kulturen i Lund. Hit flyttade professor Johan Henrik Thomander hösten 1833. Några månader senare gifte han sig med Emilie Meyer och här kom de att bo fram till 1850. De fick tre döttrar och hade även en fosterdotter. Kom in och se deras hem!

När du står i hallen ser du matsalen till höger, där bordet är vackert dukat till en festmåltid. En sådan middag kunde bestå av soppa, aladåb, fågelpastej och kalvstek. Till efterrätt kunde det bli kräm eller sockerstruvor.

Fortsätt framåt genom pigkammaren. Rummet till höger är förmaket, familjens vardagsrum. Ser du de små podierna vid fönstren? Det var ett sätt att komma bort från golvdrag och närmre dagsljuset. Här kunde man titta ut på gatulivet och även själv bli sedd.

Rummet innanför förmaket är herrskapets sovrum. Fick de verkligen plats i sängen? Jodå, den går att dra ut. På så sätt fick de bättre plats om dagarna; Emelie satt gärna vid fönstret och skrev. Fortsätt in i gamla farmors rum och titta sedan in i köket med sitt stora skafferi. Kylskåp och frys fanns ju inte vid den är tiden, så mycket skulle konserveras och beredas för att hålla länge.

Nu får du gå tillbaka samma väg du kom för att ta trappan upp till andra våningen. Här möts du av professorns böcker. Runt 7 000 volymer. På en mängd olika språk.
Den stora salen användes när familjen hade många gäster, annars stod den oeldad och kall. Längst bort kan du kika in i musikrummet. Varje väluppfostrad flicka skulle spela piano och sjunga.

Lästips:  
I den lilla boken Thomanderska huset kan du läsa mer om familjen Thomander och deras hem, och i Kulturens friluftsmuseum – så blev det till och historien om sju hus kan du läsa lite om alla de hem som ingår i det här spåret. Båda böckerna finns att köpa i museibutiken för 60 kr.