Program

Besvärliga kvinnor – om upproriskt mode under 1920-talet med Maria Pihlblad Kildetoft

Vackra klänningar i utställningen "2 tjugotal". Foto: Maria Bohlin, Kulturen.
Kulturen i Lund – Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
lördag 12 oktober 13:30 – 14:30

Så här 100 år senare är 20-talet ofta ihågkommet som en enda lång yr fest där kvinnor i korta klänningar, svängande långa pärlhalsband och pannband med svepande fjäder i det bobbade håret dansade charleston hela natten lång. Ungt, vilt och dekadent! Men finns det inte mer att upptäcka om de som levde på 20-talet?

1920-talet var en omvälvande och orolig tid när allt tycks hända på en gång. Uppfinningar inom transport, kommunikation och media krympte världen. Sociala ojämlikheter gav upphov till framväxandet av politiska ideologier och i förlängningen till kvinnlig rösträtt. Allt det nya syns också i konsten, arkitekturen, musiken, filmen, litteraturen och inte minst i modet som trevande tar sig nya former. Mest banbrytande var dock förändringen i människors beteende och då i synnerhet för kvinnors sätt att vara. Eran är på många sätt porten in till vår tid så som vi känner den.

Under detta föredrag gör vi en djupdykning i hur det var att som nytänkande kvinna leva, älska och verka i storstäder som Paris, Berlin, London, New York och Stockholm under 1920-talet. Vi får bekanta oss med några av de viljestarka och drivna kvinnor som var med att forma den nya världen, intellektuellt, politiskt och konstnärligt. Både kända och okända kvinnor får sätta ansikte på och ge röst åt sin tid.

Sammanfattningsvis är detta visserligen ett föredrag om kläder och mode på 1920-talet, men det kommer inte stanna vid kjollängder eller frisyrer utan handlar om något så stort och inspirerande som nya sätt att leva och vara kvinna på.

Maria Pihlblad Kildetoft är designer med passion för vintage och modehistoria. Hon håller föredrag om klädmode under främst 1900-talet och bidrar även till att levandegöra historia genom att arrangera uppskattade modehistoriska modevisningar, vintagemarknader och events.

Foto: Rebecka Ryberg Skött.

Förköp biljett

Biljettpriser: Vuxna 175 kr, pensionärer och studenter 125 kr, besökare 0-18 år samt Kulturens medlemmar 100 kr. Max 120 platser. I Auditoriet. Entré till museet ingår i biljettpriset.

Förköp av biljetter via webben kan göras fram till programstart. Du måste kunna visa upp giltigt medlemskort/studentkort och ID-kort i entrén om du väljer en rabatterad vuxenbiljett. Kulturarvskortet gäller inte för förköp till evenemang.

Observera att ångerrätten inte gäller för biljett till evenemang. Det innebär att vi inte har möjlighet att göra en återbetalning om du ångrar ditt köp eller inte har möjlighet att gå på evenemanget.