Program

Dekanhuset – tillverkning av medeltida möbler

Det medeltida Dekanhuset i Kulturens friluftsmuseum. Foto Jessica Ljung, Kulturen
Kulturen i Lund – Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
torsdag 17 oktober 18:00 – 19:00

Välkommen på visning!

I år har Kulturen startat ett projekt där vi kommer att gestalta Dekanhuset i vårt friluftsmuseum som en prästbostad. Dekanhuset är byggt i olika etapper från 1200-1300-talet fram till 1500-talet. I huset har åtminstone en dekan bott omkring år 1530. Det var Torben Bille som 1532 blev ärkebiskop. Dekanen var prostens närmaste man i domkyrkan. För att gestalta en bostad för en präst så som det skulle kunna ha sett ut i början av 1500-talet, har vi studerat medeltida bilder och bevarade möbler. Vi använder dels inköpt virke av ek men också furu som vi fällt på Kulturens mark på gården Östarp. För att tillverka möblerna använder vi olika verktyg som fanns på medeltiden som såg, hyvel, skave, stämjärn, mejsel, svarv, passare och borr.

Intendent Gunilla Gardelin berättar om projektet, och timmerman Olof Andersson visar och berättar om hur han går tillväga när han konstruerar möblerna vi valt till Dekanhuset.

Samling i Trädgårdsrummet (entréhuset), rummet bakom museibutiken.

Vi samlar fortfarande in pengar till projektet. Vill du ge ett bidrag? Läs mer här.

Förköp biljett

Biljettpriser: Vuxen 150 kr, pensionär och student 100 kr, Kulturens medlemmar 50 kr. Besökare 0–18 år har fri entré men behöver boka plats.

Entré till museet ingår i biljettpriset, max 15 platser.