Program

Konstkväll på Kulturen i Lund

Svensk Filmindustri, foto; Louis Huch 1957.
Kulturen i Lund – Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
lördag 19 oktober 16:00 – 21:00

Välkommen på Konstkväll! Det blir föredrag, visningar, pyssel samt en konstjakt för barn.

Alla museets hus och utställningar är öppna kl 16-21 med fri entré.

Program för kvällen:

’Var bor jag?’ Porträttjakt i friluftsmuseet kl 16.00-21.00

Interiör från Borgarhuset på Kulturen, intendent Georg J:son Karlin sittande vid fönstret i Gripsholsmrummet, med yngste sonen Torkel bredvid sig. Ur Kulturens samlingar KM 3315.

En klurig konstrunda på museet, instruktioner tar man i Trädgårdsrummet, precis bakom museibutiken. Man börjar rundan när man vill, men om man ska vara säker på att hinna klart är det bra att inte starta senare än kl 20.30. Passar för barn från 5 år i vuxen persons sällskap.

Prova på: Handkolorerade 20-talsfoton kl 17.00-19.00

Handkolorerade 20-talsbilder. Foto: Olle Ekström, Kulturen.

Drop-in pyssel för barn från 5 år i vuxen persons sällskap. Prova att handkolorera kopior av 20-talsfoton.

I vår pedagogiska verkstad i Allmogehallen.

Visning i utställningen En annan värld kl 18.00-18.30

I utställningen En annan värld – konst från Sankt Lars sjukhus. Foto: Jessica Ljung, Kulturen.

Följ med på en visning av En annan värld – konst från Sankt Lars sjukhus. Det är en utställning som visar broderier, teckningar och skulpturer fyllda av såväl lekfull kreativitet som ångest och smärta, alla verk skapade av patienterna.

Max 20 platser, först till kvarn. Klistermärke kan hämtas ut i entrén från kl 16.00. P g a ombyggnad i lokalen där utställningen visas, har vi tyvärr inte möjlighet att ta in rullstolar, permobiler eller barnvagnar.

Samling på baksidan av Vita huset (entréhuset), där det finns en skylt som visar samlingsplatsen.

Föredrag: Filmlandskap med Caroline Alesmark kl 18.30-19.30

Svensk Filmindustri, foto; Louis Huch 1957.

Boken Filmlandskap berättar om ett 50-tal filmer inspelade i Skåne – från Söder om landsvägen 1939 fram till Düsseldorf, Skåne 2024 – och deras inspelningsplatser, samt en handfull TV-serier. Frilansjournalist Caroline Alesmark har grävt i arkiv, läst reportage från filminspelningarna, plöjt igenom biografier och memoarer och intervjuat filmarbetare. Citat från dåtida intervjuer blandas med fakta och kuriosa. Bildmaterialet består till största delen av de pressfoton från svenska dagstidningar, tagna vid inspelningarna, som finns hos Bilder i Syd i Landskrona. Fotograf Peter Carlsson har tagit nutidsbilder. Boken ges ut av Augusti förlag i Lund och formges av Petter Lönegård. Caroline Alesmark har tidigare gett ut bland annat Gåtfulla Skåne, Skånes kust och Vandra Skåneleden.

I Auditoriet, 120 platser, först till kvarn.

Visning i 2 tjugotal kl 20.00-20.30

Vackra klänningar i utställningen ”2 tjugotal”. Foto: Maria Bohlin, Kulturen.

Följ med på en visning av utställningen 2 tjugotal. En utställning som belyser en tid av stora omvälvningar, frigörelse och framtidstro, men också en hårdnande tidsanda.

Ingen förhandsbokning. Samling på baksidan av Vita huset (entréhuset), där det finns en skylt som visar samlingsplatsen.