Program

Det glada 1920-talet med Kalle Lind

Till vänster montage Kulturen. Bilden på Louise Brooks kommer från en scen i filmen Pandora's Box, © Ullstein Bild. Foto till höger på Kalle: Lind: Knut Koivisto.
Kulturen i Lund – Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
lördag 16 november 14:00 – 14:45

Välkommen på föredrag!

Roaring Twenties. Années folles. Goldene Zwanziger. På engelska ryter det, i franskan är det från vettet och i tyskan skimrar det i guld. I Sverige använder vi det något modestare ”glada” om det 1920-tal då ekonomin galopperade, kvinnorna tog för sig och gamla sanningar ifrågasattes. I alla beteckningarna syns galghumor. Ställt i relief mot det som kom före – ett världskrig – och efter – en depression – framstår 1920-talet som relativt sorglöst, men inramningen ger också decenniet en doft av Roms sista dagar: den sista, desperata tiden av gräns- och aningslös hedonism.

Även Sverige, åtminstone i storstäderna, får en rejäl dos av tidens kulturella impulser: brott mot de traditionella könsrollerna, sexuell lössläppthet, cocktails, jazz, mondänitet och till och med centralstimulantia. Den store teaterskådespelaren heter Gösta Ekman och en av de stora romanförfattarna Hjalmar Bergman. Båda lär de sig att använda kokain i kulturstaden på modet, d v s Berlin. De stora revykungarna heter Ernst Rolf och Karl Gerhard. Rolf gör gränslöst påkostade lyxrevyer, med excesser i dekorer och baletter, och sjunger om en ny tid där gubben är ute när gumman är inne och tvärtom. Gerhard sjunger om ”jazzgossar” som trippar på höga klackar och vippar sin lilla stjärt till synkoperad jazz. Den stora filmstjärnan heter Greta Gustafsson men byter till Garbo och blir en internationell myt i Hollywood. Om detta och en del annat handlar kvällens föredrag!

Kalle Lind är författaren och radioprataren som kallar sig ”diversearbetare i kulturbranschen med särskild inriktning på det bortglömda, det perifera samt ”män med skägg”. Han har skrivit 14 böcker och driver sedan hösten 2014 podden Snedtänkt. Mest känd är han dock som sommarpratare och för sin medverkan i På spåret.

I Auditoriet, max 120 platser.

Förköp biljett

Biljettpriser: vuxen 200 kr, pensionär och student 150 kr, Kulturens medlemmar och besökare 0–18 år 100 kr.

Förköp av biljetter via webben kan göras fram till programstart. Du måste kunna visa upp giltigt medlemskort/studentkort och ID-kort i entrén om du väljer en rabatterad vuxenbiljett. Kulturarvskortet gäller inte för förköp till evenemang.

Observera att ångerrätten inte gäller för biljett till evenemang. Det innebär att vi inte har möjlighet att göra en återbetalning om du ångrar ditt köp eller inte har möjlighet att gå på evenemanget.