Välkommen på föredrag med fri entré från kl 17.45! Nordenstedtska seminariet är en föreläsningsserie finansierad av Nordenstedtska Stiftelsen.
Kvällens föredrag behandlar utvecklingen av behandlingsmetoder för psykiskt lidande från sent 1700-tal till 1924. Under denna period växte olika behandlingstraditioner fram, där varje metod hade sina egna teorier om orsakerna till sjukdomen och hur den bäst kunde hanteras. Vissa metoder lever kvar i dag medan andra, trots att de försvunnit, har haft en avgörande påverkan på dagens behandlingssätt.
Cecilia Riving är forskare vid Historiska institutionen på Lunds universitet och utbildningskoordinator vid den Nationella forskarskolan i historiska studier. Hon har bland annat arbetat med forskningsprojekt om psykiatriska patienters livsberättelser och har erfarenhet som kulturredaktör, tidskriftsredaktör och språkgranskare.
Om Nordenstedtska seminariet:
Nordenstedtska seminariet arrangeras av Kulturen i Lund och är en serie fristående och vetenskapligt förankrade föreläsningar med koppling till Kulturens verksamhet och motto: den mänskliga kulturens former i forntid och framtid. Föreläsarna utgörs av disputerad personal/doktorander på Kulturen samt av inbjudna forskare och experter. Varje föreläsning är 60 minuter lång, inklusive cirka 10–15 minuters frågestund. Föreläsningarna är öppna för allmänheten, kostnadsfria och kräver ingen anmälan. Vi håller till i Auditoriet, Kulturens stora föreläsningssal, och det brukar komma 50–150 åhörare. Kom därför gärna 15 minuter före start för bästa möjlighet till plats.
Läs mer om Nordenstedtska seminariet!