Kulturens blogg

Det är viktigt med bin

Bi på gul daglilja (Hemerocallis lilioasphodelus) Foto: Kristina Bakran

Den här sommaren har trädgården fått extra sommargäster i form av en bikupa som vår goda granne Elisabeth Schwind har placerat i Gamlegårds trädgård. Resultatet är slående: mer bär, mer frukter! Här kommer Elisabeths information om varför det är viktigt att ha bin.

Nästan all den föda vi människor äter är beroende av pollinering, det vill säga att insekter som bin, humlor och fjärliar besöker blommor så att befuktning kan ske. Honungsbin, eller tambin, är alltså viktiga för att vi ska få mat på bordet. Som bonus får vi också honung, pollen och vax.

Bin har funnits betydligt längre än människor. Även biodling har en lång historia. Det finns bilder på biskötsel från Egypten som är daterade till 2400 f Kristus.

Honungsbin bor i kupor eller samhällen där det finns en drottning, arbetsbin (honor) och drönare (hanar). På sommaren, när det är som mest bin i kupan, finns det 60-80.000 bin i ett samhälle. Drottningen står för bisamhällets fortplantning. Hon parar sig en gång i livet med flera drönare. Sedan kan hon lägga upp till 3000 ägg om dagen under högsäsong. Drottningen lever 2-3 år innan hennes äggläggningsförmåga minskar.
Arbetsbin är honor vars könsorgan inte är fullt utvecklade. De står för allt arbete både inne i och utanför kupan. Bland annat städar de kupan, tar hand om larver, vaktar kupan och hämtar hem pollen och nektar. Ett arbetsbi lever 5-6 veckor på sommaren, men längre under vintern. Drönarna är hanar och finns endast på sommaren. De kan inte äta själva utan måste matas. Eftersom de saknar gadd kan de inte försvara sig.

Honung
Honungens lukt, smak och färg beror av de blommor som bina hämtat nektar från. Honung innehåller ca 75% sockerarter och ca 20% vatten. Förutom vatten och socker finns enzymer, mineralämnen, aminosyror, spårämnen, vitaminer, aromatiska och bakteriehämmande ämnen i honung. Huvuddelen av sockret är druvsocker och fruktsocker.

Svensk honung är i regel fast till konsistensen eftersom våra blommors nektar innehåller mycket druvsocker. Inga tillsatser är tillåtna i honung.
För att samla in ett kilo flyger bina en sträcka som motsvarar 7 varv runt jorden!

Tänk på att:

  • Bin är inte intresserade av socker. Hittar du en insekt i ditt saftglas är det oftast en geting.
  • Bin sticker bara för att försvara sig, t ex om de blir klämda. I normalfall kan man stå nära kupan, men visa respekt och ta det försiktigt.
  • Bin som svärmar har fyllt upp sina magar med honung och är därför extra lugna (även om det surrar otroligt mycket). Svärmande bin sticker inte.
Här är alla bin på väg in eller ut ur sin kupa. Foto: Kristina Bakran
Bi på gul daglilja (Hemerocallis lilioasphodelus) Foto: Kristina Bakran

En kommentar på “Det är viktigt med bin

  1. Det kanske är värt allt slit som bin får utstå att kunna få sväva in i så vackra blommor. Vilka fina bilder du tar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *