Kulturens blogg

Mandelgren spelades in för utställning

Häromdagen var ett gäng masterstudenter i museologi här och filmade till utställningen Mandelgren was here som öppnar på Folklivsarkivet i Lund den 5  juni. Utställningen handlar om Nils Månsson Mandelgren, en folklivsskildrare som levde 1813-1899. En bror till en av studenterna fick föreställa Mandelgren, och de filmade honom vid ett skrivbord i Thomanderska gården här på Kulturen. Filmen kommer att fungera som en introduktion i utställningen, där Mandelgren berättar om sig själv.

  
  
Klicka på bilderna för att se dem i större format 

I år var det 200 år sedan skåningen Nils Månsson Mandelgren föddes och dessutom fyller Folklivsarkivet 100 år. Mandelgrenska samlingen på Folklivsarkivet innehåller ca 100 000 akvareller, teckningar, beskrivningar och anteckningar som skapats och sammanförts av Mandelgren. Han reste över hela Sverige, och även utomlands, och målade och tecknade det han såg av hur folket levde och firade. Han var en av de första som aktivt började dokumentera ”vanliga” människor under sin egen samtid. Han grundade också ”Söndags-Rit-skola för Handtverkare” som utvecklades till dagens Konstfack.

Museologistudenterna gör Mandelgren-utställningen för att lära sig att arbeta med utställningar i praktiken, och testa det som de har lärt sig i teorin. När de kommer till Kulturen har de med sig musikantikvarie Patrik Sandgren som sköter kameran under filmningen. Medan de väntar på Oskar Naalisvaara som ska gestalta Mandelgren diskuterar de olika detaljer i utställningsförberedelserna. De tittar igenom manuset till det som Mandelgren ska säga en gång till, och de får hjälp att tillfälligt stänga av pianoljudet som hörs från ett av rummen i Thomanders.

–Vi lär oss verkligen samarbete och vi får fria händer när vi utformar presentationen, säger Ruby Videla,

De har lärt sig hur man kan tala till besökaren på olika sätt och hur man kan göra en utställning interaktiv. I deras egen utställning kommer det att ställas en fråga till besökaren om hur de dokumenterar sitt resande, för att jämföra dagens dokumentation av samtiden med Mandelgrens skildringar via målningar och teckningar. Besökarna kan skriva svaret på ett vykort och lägga i en postlåda i utställningen, eller skicka sms eller mejl till Folklivsarkivet.

Jag önskar masterstudenterna lycka till med sin första utställning Mandelgren was here, som alltså öppnar den 5 juni på Folklivsarkivet i Lund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *