När det är dags för Östarpsdagen 2018 på söndag 19 augusti kommer vår konservator Åsa Tornborg att visa hur man förr tillverkade tyg av ull från fåren eller från lin som man odlat, som sedan kunde användas till att sy kläder och annat man behövde. Här berättar hon lite om arbetet som låg bakom.
Textilierna i vår vardag är något vi tar för givet. Vi köper våra t-shirts (3 för 2, som hittat!) i affären och tänker inte så mycket mer på det. Men det är en lång process från bomull till färdig tröja. Bomullen ska odlas, skördas, rensas, kardas och spinnas. Sen ska tråden stickas till trikå, som ska färgas, klippas och sys. Och det är bara de stora dragen.
Före industrialismens framtåg spanns all tråd för hand. Och före uppfinnandet av spinnrocken så spanns all tråd på sländor. Att spinna garn tar lång tid. Det krävs flera spinnare för att hålla en vävare sysselsatt.
Spinna var något alla kvinnor gjorde i hemmen. Särskilt vintertid när det var mörkt eftersom spinnande inte kräver att man ser så mycket. Men innan ullen och linet kunde spinnas så krävdes det en hel del förarbete. Ullen skulle klippas, tvättas, sorteras i olika färger och kvaliteter, samt kardas eller kammas. Linet kräver en ännu längre process. Efter det att den skördats så skulle den rötas så att fibrerna släpper från stjälkarna. Sen skulle den torkas och bråkas (slås sönder så att stjälkar och fibrer separeras), och skäktas och häcklas för att kamma ur växtdelarna från fibrerna.
Egentligen kan man spinna garn av nästan allt som är lite fiberformat – tagel, gräs, hårstrån, pappersremsor, listan kan göras lång. Allt som behövs är att man snurrar fibrerna tillsammans tillräckligt hårt så att de sitter ihop. Det första redskapet som användes var helt enkelt en pinne med en krok på, som man kunde rulla med handen mot sitt ben. Någon kom på att om man satte en tyngd på pinnen så kunde den fortsätta snurra av sig själv när den hängde, och sländan var född. Sländan har sett ut i princip likadant över hela världen genom historien, och ser likadan ut idag på de ställen där de fortfarande används i vardagen.
Foto ur Kulturens samlingarPå Östarpsdagen kommer jag att visa hur man kardar och spinner ull, både på slända och på spinnrock. Det kommer finnas möjlighet att prova på hela processen, och få känna på lite olika typer av ull.
Text: Åsa Tornborg, konservator på utställningsavdelningen på Kulturen
Kulturens Östarp är en lantbruksmiljö från 1800-talets mitt, med byggnader, djur och trädgård i ett gammalt kulturlandskap. Vi firar slutet av säsongen på Östarp med Östarpsdagen den 19 augusti kl 11-16 där vi bjuder på ett program fyllt med visningar, byggnadsvårdsförevisningar, barnaktiviteter, musik, pyssel, hantverk och mycket mer. Läs mer här.
Jag tycker inte att denna hemsida var optimal för fakta om hur man spinner garn, ni hade kunnat gå djupare i det hela.
Hej Agneta,
Detta var en ”teaser” inför Östarpsdagen, och inte avsett att vara en fullödig redogörelse för spinning. 🙂