Inför vår kommande samiska utställning har vi den här veckan fått hjälp med att gå igenom de samiska föremålen i våra samlingar. Här berättar utställningsproducent Sofie Bergkvist om det viktiga besöket.
Efter två intensiva dagar i våra magasin vet vi nu mer om Kulturens samiska föremål. Anna-Stina Svakko är duodji-mästare (duodji är samisk slöjd) och har tillsammans med mig, Sofie Bergkvist, och Karin Schönberg på samlingsavdelningen gått igenom föremålen i den samiska samlingen.
Anna-Stina har delat sin kunskap om material, tekniker och kulturhistoria och bidragit med värdefull information som tidigare inte fanns kring den här samlingen. Att se henne arbeta med föremålen, studera detaljer, mönster och resonera om var de kommer ifrån har varit otroligt intressant och inspirerande.
Ett av föremålen i samlingen är mycket ovanligt i museisamlingar. Det är ett bälte som är inköpt till Kulturen 1906, men som troligen har anor ända tillbaka till 1600-talet. Det är ett sydsamiskt kvinnobälte som enligt katalogkort lär komma från Åsele. På bältet sitter ett så kallat gehäng som innehåller de saker som var viktiga för kvinnan att ha nära sig, såsom ett eldstål, nålhus och kniv. Inristat i gehänget är årtalet 1705. Några av föremålen är troligen ännu äldre, eftersom de med största sannolikhet gavs till kvinnan när hon föddes. På gehänget sitter också en björntand. Björnen var och är ett viktigt djur för samerna och att en kvinna hade en björntand i sitt bälte tyder på att hon var mycket speciell.
Kunskapen om föremålen är ovärderlig när vi nu fortsätter att jobba med den samiska utställning som ska öppna i september på Kulturen.
Text: Sofie Bergkvist, producent för vår kommande samiska utställning
Sofie Bergkvist och Anna-Stina Svakko blev intervjuade om den kommande utställningen i Sameradion den 20 mars. Lyssna gärna på intervjun med Sofie här nedanför.
På sameradions webb kan du även lyssna på intervjun med Anna-Stina Svakko på samiska (under ”Lyssna mer”)
Är det inte dags att lämna urfolkens kulturföremål till en bättre plats än att ligga dolda i magasin den mesta tiden.
De utgör idag en kulturskatt som borde visas ständigt på ett samiskt museum.
Hej Leif,
På Kulturen tycker vi det är bra att samiska samlingar även finns och kan visas på museer i sydsverige. Samlingarna visas just nu i vår utställning Fokus Sapmí och vi ser att många ordinarie besökare tar del av den och även att många skolklasser besöker den. Vi har räknat med att utställningen ska väcka mycket intresse och därför står den också lång tid. Museer lånar för övrigt föremål av varandra och emellanåt händer det att något av våra föremål passar in i en utställning på ett samiskt museum eller annat museum – då lånar vi ut dem dit.
Vänliga hälsningar
Gustav Olsson, museichef