Nu satsar vi på att digitalisera Kulturens årsboksregister 1935–1985 samt Kulturens årsböcker 1985–2016. Resultatet kommer att vara sökbart, gratis och tillgängligt för alla!
Digitaliseringen förväntas vara klar innan sommaren, och det är vår förhoppning att kunna göra hela materialet tillgängligt via vår webb inom samma tidsperiod.
Första årsboken 1935
Kulturens årsbok har getts ut sedan 1935, och utgivningen fortsätter än idag. Här skriver Kulturens experter och inbjudna skribenter artiklar på ett aktuellt tema. Alla som är medlemmar i Kulturen får den inbundna årsboken, och den finns också att köpa i museibutiken på Kulturen i Lund och kan lånas på bibliotek. Äldre årsböcker hittar man också på antikvariat.
Sökbart i pdf:er
Årsböckerna från 1985 och framåt kommer att scannas in och läggas ut som pdf:er. Det kommer gå att söka i pdf:erna, så man behöver inte sitta och bläddra igenom alla sidor.
För årsböckerna 1935–1985 finns ett register, där du kan söka i det allmänna registret, i personregistret eller i författarregistret. Du kan då se i vilken årsbok och på vilka sidor du kan hitta något att läsa, och det står också angivet om det finns någon illustration. Även detta register kommer att digitaliseras. Dock kommer årsböcker från 1935–1985 inte att digitaliseras just nu, men hittar man något i registret får man i alla fall veta om det finns något att läsa och i så fall i vilken årsbok.
Regis utför digtialiseringen
Arbetet görs av Regis, en ekonomisk förening som bildades 2000 på initiativ av Kulturen, Regionmuseet i Kristianstad, Malmö Museer och Stiftelsen Hadar. Regis har idag 52 anställda som arbetar inom områdena registrering, digital bildbehandling och GIS åt ett trettiotal uppdragsgivare. Utöver de 52 anställda finns det idag cirka 30 deltagare placerade på Regis i någon form av arbetsmarknadspolitisk åtgärd.
Här nedanför kan du se framsidorna från alla årsböcker 1985–2016.