Nu börjar det närma sig! HN Byggnadsvård, med murarmästare Henrik Nilsson i spetsen, har snart fått alla stenar i Fideporten på plats. Som vi berättat i ett tidigare blogginlägg håller vi på att återställa Fideporten, som en gång var entré in till friluftsmuseet.
Den inre valvbågen i Fideporten är uppbyggd som ett trepass, segmentbågar som bildar en treklöverform. Efter en hel del pusslande och funderande lyckades hantverkarna få en bild av hur stenarna skulle muras upp. Under murningsarbetet kan valvbågen inte bära sig själv, och därför byggde en snickare en träform som stöttar valvet under uppbyggnadsfasen. Träformen har utanpåliggande kilar, så att formen ska kunna plockas bort när valvbågen är på plats.
På bilderna längst ner i blogginlägget kan du se några olika faser av uppbyggnaden.
Kulturens stenkonservator Dag Mether har dubbat och lagat skadade stenar. På bilden nedan ser du en sten där det gamla fästet till Fideportens dörr sitter kvar. Fästet har korroderat, och det har orsakat en stor spricka i stenen. När Dag tog bort fästet delades stenen i tre delar. Han har då borrat några nya hål i brottytorna och sedan satt ihop stenen igen med hjälp av stag i rostfritt stål – det är det som kallas dubbning. För att ytterligare säkra att stenen håller ihop används också lim.
Som vi berättade i vårt tidigare blogginlägg om Fideporten, kommer stenarna i porten från Helgo Zettervalls ombyggnad av tornen i Lunds domkyrka 1868–1880, då det blev ett överskott av huggen sandsten. Vår stenkonservator Dag lade märke till att ett stenhuggarmärke som återfinns på en av Fideportens stenar också finns på en sten vid ingången till Lundahallen – se bilden nedan. Märket, format som en sax, är förmodligen från Brunius restaurering av domkyrkan under 1850-talet och återfinns även i domkyrkans krypta. Med stor sannolikhet är stenarna huggna av N. Rosengren.
Stenhuggarmärken var något som användes vid större byggnadsprojekt, åtminstone från medeltiden och framåt. Märkena användes för att märka några stenar i varje stenleverans, så att det blev tydligt vem som skulle ha betalt.
Stenhuggarmärken finns utspritt på hela friluftsmuseets område, så håll ögonen öppna!
Nedan ser du bilder från olika faser av uppbyggnaden av Fideporten.