Idag på Internationella kvinnodagen berättar vi om Ida Ekelund (1884–1982) som växte upp under fattiga förhållanden i Lund, men trots det lyckades bli fotograf med egen ateljé i slutet av 1910-talet. Hon presenteras i vår utställning Jag ser dig – fotograf Ida Ekelund, och här berättar intendent Anders Jansson om denna begåvade fotograf.
I stadsdelen Nöden i Lund bodde, som det hörs på namnet, fattiga och arbetare med låg inkomst. Man bodde tätt, stora familjer i lägenheter på ett rum och kök och många familjer i varje fastighet. Här, på Prennegatan, föddes 1884 Ida Ekelund.
Fattig och ”oäkta”
Hennes föräldrar hade båda kommit från landet för att försörja sig. Pappan Nils från Skabersjö och mamman Maria från Riseberga. Maria hade redan fött ett barn när hon träffade Nils och fick ett till innan de gifte sig. Båda antecknades då som ”oäkta”. Barn födda utanför äktenskapet var oerhört vanliga vid den här tiden och stämpeln satt kvar under hela livet. Ida hade ytterligare två syskon.
Pappan var anställd hos en skräddare och mamman tog hand om familjen. När Ida är tre år gammal dör hennes far plötsligt och mamman ska ensam försörja familjen. I kyrkböckerna antecknas hon som ”fattig”. Ida går i skolan och får sedan (hur vet vi inte) arbete hos den berömda fotograf-familjen Jonn.
Tar över efter Maria Jonn
Den mest berömda är Lina Jonn som hade sin atélje på Bantorget, men hon slutar sin verksamhet på 1890-talet. Det är hos Linas syster Maria som Ida arbetar som fotobiträde. Maria har byggt ett pampigt hus på Stora Gråbrödersgatan 12 i centrala Lund. Högst upp ligger den stora atéljen och i slutet av 1910-talet övertar Ida atéljen under namnet Atelier Jonn – Ida Ekelund. Det var vanligt att kvinnor arbetade som fotografer, ett yrke som krävde tekniskt kunnande och konstnärlig blick.
Ida är verksam under hela 1920-talet och har en bred kundkrets, från arbetar till grevar. Kanske är det hennes fattiga uppväxt som gör att hon har blick för alla människor, oavsett social klass. Hon tar sig tid att leta fram just den här personens identitet och uttryck.
Tekniken blir omodern
Ida arbetar med stor kamera och glasplåtar. Under 20-talet blir tekniken omodern och det är kanske därför som Ida då lämnar Lund. Hon har kanske inte råd att investera i ny utrustning. Hennes fotoarkiv finns kvar i atéljen och övertas av efterträdaren.
Efter att Ida lämnat Lund arbetar hon aldrig mer som fotograf. Det är ekonomisk kris i Sverige. Hon försörjer sig som städhjälp och som hembiträde. Hon kommer tillbaka till Lund och bor kvar fram till sin död 1982. Då är hon 98 år. Sitt arbete som fotograf berättar hon aldrig om.
Ateljén byggs om till lägenheter
Ateljén på Stora Gråbrödersgatan används till början av 1930-talet. Därefter byggs den om. Ateljén som är två våningar hög delas av med ett nytt golv så att det blir två våningsplan, och alltså ytterligare en lägenhet. Idas glasplåtar har fram till dess stått på hyllor. Nu läggs de i golvet som isolering, så slipper man bära hundratals kilo glas ner för fyra branta trappor. Här ligger de till 2012 när golvet ska läggas om. Ägarna av lägenheten upptäcker att det ligger något under golvbrädorna. Nyfikna som de är öppnar de hela golvet. Och där ligger 8 000 av Idas fotografier! Kulturer förvärvar samlingen, som du nu kan se i vår databas Carlotta.
Vi brukar kalla samlingen av glasplåtar för ”fyndet under golvet”. Men upp ur mörkret kom inte bara 8 000 fotografier, utan också historien om en begåvad fotograf och ett spännande människoöde.
Text: Anders Jansson, intendent på Kulturen
I utställningen Jag ser dig – fotograf Ida Ekelund presenteras fyndet under golvet, Idas liv och ett urval av hennes fotografier.
Här nedan följer ett litet urval av Ida Ekelunds fotografier. Du kan se alla hennes bevarade fotografier i våra samlingar genom att klicka på länken nedan! (PS Just precis nu har vi problem med anslutningen till vår samlingsdatabas, men återkom snart igen för att bläddra bland alla Ida Ekelunds bilder via länken!)
Alla Ida Ekelunds bilder i våra samlingar