Intendent Niklas Ingmarsson och konservator Johanna Molin har nu plockat fram det som hör till julen i Blekingegården, där vi visar hur en välbärgad bonde och hans familj firade jul omkring år 1815. I slutet av november har vi den första gruppvisningen på jultema, så det är dags att börja förbereda.
I bondefamiljerna satte man upp vävda bonader på väggarna till jul; på bilden nedan ser du en av dem som pryder Blekingegården. Konservator Johanna Molin kommer att sy om några öglor så att bonaderna hänger som de ska.
På julbordet ser du bland annat ”julhögar” – staplar av bröd, ost, en kringla och ett äpple. Man åt inte allt på en gång utan godsakerna räckte flera dagar. Att brödet var nybakat var en extra jullyx. Allt mat var hemgjord, utom barnens ”Apostalkakor”. Dessa köpta figurer i form av kakor fick barnen i julgåva.
Vi hade julhögar i mitt föräldrahem ända till att jag fick egen familj 1983. Och givetvis levande ljus i granen. Alla stearinljus tändes i förmaket av far medan övriga satt mörkt i matsalen, sedan slogs dörren upp och det blev ”barnen komma”. Sedan satt man still och beundrade allt i fem minuter och sedan släckte vi alla ljus.
Hej Gunnar,
Fina barndomsminnen, vad roligt att höra om upplevelsen med granen upplyst av levande ljus! Och vad intressant att traditionen med julhögar levde kvar så länge i ert hem.
Vi håller på att lägga ut julvisningar här på webben från husen som ingår i vårt Julspår, eftersom vi inte kan ha några julvisningar på museet i år pga corona. Om du skulle vara intresserad av att titta hittar du dem här: https://www.kulturen.com/digitalt-museum/