Den här veckan muras en kakelugn upp igen i Thomanderska huset, samtidigt som timmermännen håller på att laga dörrkarmar till två av rummen på bottenvåningen. Den pågående restaureringen av Thomanderska husets bottenvåning gör vi på grund av skador efter hussvamp.
Murarmästare Henrik Nilsson var här och plockade ner kakelugnen i matsalen för knappt ett år sedan, på grund av sättningsskador som hussvampen orsakat. Nu är Henrik tillbaka för att montera upp kakelugnen igen. Nedan ser du de uppmärkta delarna som lagts ut på golvet inför monteringen.
Det är lerbruk av lera, sand och vatten som används för att foga ihop kaklet och tegelstenarna. I videon här nedanför berättar Henrik om monteringen och om varför en kakelugn är så energieffektiv.
Kika gärna in i vår utställning ByggnadsKulturen (som är en del av utställningen Folkkonst & Design) om du vill titta närmre på hur rökkanalerna inne i en kakelugn är konstruerade.
Samtidigt som Henrik Nilsson monterar upp kakelugnen håller våra timmermän på med att laga dörrkarmarna i två av rummen på bottenvåningen. Vi behåller så mycket vi kan av karmarna, men byter ut det virke som blivit skadad av hussvampen. Här nedanför kan du se hur skadad en del av en karm blivit.
Vi kopierar karmarnas originalutförande och jobbar med handverktyg. Dörrkarmarnas hörn sinkas ihop, på samma vis som man gjorde i början av 1800-talet.
Här nedanför ser du två något olika sinkningsmetoder.
Läs gärna fler blogginlägg om Thomanderska husets restaurering