Gamla etiketter från Kulturens stora etikett-arkiv blir en del av scenografin i en ny dramaproduktion som SVT precis börjat spela in. I början av april var scenografikoordinator Maria Håård på Kulturen för att välja ut etiketter, som ska användas för att bygga upp en butiksmiljö från 1905. Nu när nyheten om SVT:s nya produktion är officiell kan vi också berätta om att våra etiketter ska användas.
Klicka på bilderna för att se dem i stort format.
Matbutik 1905
Till jul kommer SVT:s stora dramasatsning Fröken Frimans krig att sändas, med Sissela Kyle i huvudrollen. Hon spelar Dagmar Friman, en av de driftiga kvinnor som 1905 startade livsmedelskooperativet Svenska Hem. Butiken som öppnade i Stockholm var en protest mot manssamhället och mot det utbredda fusket och snusket i livsmedelsbranschen.
Etiketter och förpackningar scannas
Scenograf Maria Håård hade fått ett tips om att Kulturen har en stor samling med etiketter och gamla förpackningar, och hon blev inte besviken när hon kom på besök. Med hjälp av Kulturens intendent Anders Jansson gick hon igenom vårt flera hyllmeter stora arkiv med etiketter. Hon valde ut vilka hon ville ha inscannade, fotograferade av dem och gjorde anteckningar om måtten. De inscannade bilderna redigeras sedan för att få bort eventuella fläckar, och skrivs ut som etiketter som kan sättas på konservburkar och andra förpackningar. Även hela, hopvikta förpackningar finns i arkivet, som kan skrivas ut på kartong och vikas ihop.
Gåva till Kulturen
Intendent Anders Jansson berättar att Kulturens etikettarkiv är från tiden runt 1900, och insamlingen gjordes av BG Svensson, en tobakshandlare i Stockholm. När etiketterna samlades in var produkterna fortfarande i bruk. Samlingen kom till Kulturen 1966 och var en gåva från Åkerlund & Rausing.
–Det roliga med samlingen är att den innehåller allt möjligt, inte bara tobak, utan även knäckebröd, blommor, kol, kål, hygien och så vidare. Det är inte bara etiketter utan även reklamtryck och broschyrer.
Läs mer:
Om Fröken Frimans krig på SVT:s webb
Artikel i Dagens Nyheter om Fröken Frimans krig
Hej, att man överhuvudtaget kan hitta i denna magnifika samling kommersiella tryck kan man tacka Jörn Svensson för. Han är en välkänd politiker, gift med Margareta Winberg, fil dr i b à i ekonomi o stadsvetenskap. När han skulle göra ” lumpen” ansågs han vara en säkerhetsrisk eftersom han var en känd kommunist. Han gjorde då ett år på Kulturen och placerade i arkivet och biblioteket för att katalogisera etikettsamlingen. Jag arbetade på Kulturen 1967- 84. Jörn var även den person som såg till att vi alla fick kaffe i fikarummet i Kanslihuset vid Adelgatan. Han var en väl meriterad kaffekokare!
Kul att höra om detta! Och jag är säker på att scenografen Maria Håård är väldigt tacksam för Jörn Svenssons arbete!
Maria Bohlin, informatör