Herrehuset på Kulturen har länge hyst en keramikutställning med föremål från stora delar av världen. En stor samling kinesisk keramik visar keramikens tidiga utveckling. Här finns fajans från bland annat Spanien, Italien och Holland, svensk fajans med Marieberg och Rörstrand samt porslin från hela Europa, speciellt från Meissen och många andra tyska fabriker.
Klicka på bilderna för att se dem i större format!
3000 keramikföremål packas
Utställningen innehåller totalt ca 3000 föremål i lergods, stengods, fajans, flintgods och porslin. De olika typerna av föremål sträcker sig från enkla bruksföremål som fat och kannor till exklusiva bordsuppsättningar och figuriner.
Eftersom utställningen har stått väldigt länge är det nu äntligen dags att förnya den. Det är ett stort projekt som är i full gång just nu. Både utställningen och huset kommer att få en rejäl uppfräschning!
Träffa konservatorn 9 maj
Det kräver att huset töms på sina föremål så att renovering av huset kan göras utan att keramiken tar skada. Det kräver i sin tur att Herrehuset måste hållas stängt för besökare fram till att den nya utställningen är klar. För er som vill ha en sista chans att titta in i Herrehuset kommer Kulturen öppna upp för att träffa konservatorn den 9 maj från kl 14.
Just nu är Kulturens konservator i full färd med att se över alla föremål inför en tömning av huset. Det innebär att alla föremål rengörs, märkningar bättras på och gamla lagningar görs om och retuscher ses över. Oftast räcker det att torka av föremålen med avjoniserat vatten för att de ska bli rena, men ibland krävs det lite lösningsmedel för att den värsta smutsen och gamla limrester ska lossna.
Syrafritt silkespapper
Föremålen packas monter för monter i flyttkartonger. För att de ska ligga säkert packas de in i både syrafritt silkespapper och flera lager bubbelplast. Sedan förs det noggranna listor över allt som lådorna innehåller. När vi är klara med packningen räknar vi med att det har blivit 400 flyttlådor.
Alla föremål i utställningen fotograferas dessutom för att bilderna ska läggas ut i Kulturens föremålsdatabas Carlotta.
Text: Cajsa Hallgren, konservator
Vilket jobb!