Under några veckor kommer Onsjöstugan få ny taktäckning av tegel, och spisen med skorsten kommer också att bli lagad. Här berättar kulturmiljöutvecklare Gunilla Gardelin om tegletaket.
Taket kommer att täckas med enkupigt rött vingtegel. Det är äldre återanvänt tegel som vi använder och som kan passa med husets historia.
De återanvända takpannorna kommer från olika hus och är därför lite olika, så takläggarna från Folkes Bygg & Byggnadsvård får pussla ihop takpannorna så att det ser bra ut. Vi försöker återskapa ett tak så som det kan ha sett ut på landsbygden under slutet av 1800-talet när bönderna började lägga taktegel på sina stugor.
Det äldsta takteglet i Norden var helt plant och de äldsta fynden i Skåne kommer från Lund och kan vara så gammalt som från mitten av 1000-talet. Under medeltiden blir det vanligast med så kallat munk- och nunnetegel. Vingtegel börjar användas i Skåne omkring 1500 och först under senare delen av 1800-talet kommer det tvåkupiga vingteglet som vi är mer vana att se idag.
Text: Gunilla Gardelin, kulturmiljöutvecklare på Kulturen och projektledare för restaureringen av Onsjöstugan.
En kommentar på “Onsjöstugan får nytt tak av tegel”