Nu doftar det tjära kring Bosebo kyrka, som får nytt spåntak på södra sidan. Är du nyfiken på hur man lägger spåntak? Läs vidare!
I ett tidigare blogginlägg berättade vi lite om stavspån (den typ av spån som vi använder till kyrkans tak) och om hur våra hantverkare jobbade med att riva ner de gamla stavspånen. Nu ska vi berätta lite om hur de nya spånen läggs, och om hur de efterbehandlas för att stå emot väder och vind. Titta gärna på videoklippen!
Tre lager spån
De nya spånen läggs nerifrån och uppåt. Det är viktigt att den klyvna ytan på spånet ligger utåt, eftersom den står emot väta bättre. Varje spån fästs med en spik. Av de 45 cm långa spånen är det ca 15 cm som syns, resten är täckt av andra spån. Överallt är det tre lager av spån som täcker taktronen.
Pusslas ihop
Vi lämnar ett par millimeter mellan varje spån, för att träet ska ha utrymme att svälla och röra lite på sig. Skarvarna får inte hamna över varandra, så därför måste hantverkarna ”pussla ihop” spånen på rätt sätt. Till en kvadratmeter går det åt cirka 80 stavspån.
I videon nedan berättar Olof Andersson lite mer detaljerat om läggningen.
När spånen har lagts behandlas de med tjära, som värms upp till ca 70 grader. Träspånen stryks med pensel, och ändträet stryks två gånger. Om taket underhålls kan det hålla i hundra år.
Oerhört glädjande att Bosebo kyrka underhålls så fint. Trevligt att se hur taket läggs. Det verkar mycket professionellt. God gammal hantverkskonst. Då jag och min man gifte issviter Bosebo kyrka 1964 har jag en särskild plats för den i mitt hjärta
Hej Eva!
Så roligt med uppskattande ord, jag ska hälsa hantverkarna! Vi älskar också vår kyrka, och vi vet att väldigt många har ett personligt förhållande till den.
Vänliga hälsningar
Maria Bohlin, informatör
Hej
Har en gammal kvarn på tomten och försöker hitta så mycket information det går hur de gjorde för att bygga den. Tydligen är det tak spån på den men inte exakt den typ ni skriver mm här. Men intressant.
http://www.kanstakvarn.se