Så här i mitten av juli är stora delar av Kulturens medarbetare på semester. Men det innebär ju inte att det inte händer något här! En del av oss arbetar med föreställningen Lekfulla tidsresor på eftermiddagarna och försöker hinna med annat arbete på förmiddagarna.
Även om vi, och många med oss, tar semester så innebär ju inte det att våra besökare, medlemmar och andra nyfikna personer inte hör av sig med förfrågningar. Igår fick jag ett t ex ett samtal om föremålet på bilden här nedan. Några av våra besökare hade hittat det i Blekingegården och undrade vad det är. Det är en brännvinspanna som användes på den tid då man lagligt fick bränna sprit hemma till s k husbehov. Runt år 1830 lär det ha funnits runt 170 000 s k husbehovspannor i Sverige men 30 år senare, 1860, blev husbehovsbränning förbjudet.
Apropå tidsresorna – när det visade sig att sommarens tidsresor skulle utspela sig på 1920-talet så upptäckte vi att det inte fanns tillräckligt mycket tidstypiska kläder i Kulturens rekvisita förråd. Vad göra? Med inspiration från gamla bilder gällde det att försöka rekonstruera ett par någorlunda verklighetstrogna utstyrslar som i alla fall skulle ge en känsla av 1920-tal. Jag själv och min kollega Gunilla ägnade några kvällar åt att sy oss vars en klänning. Hur roligt som helst! Resultatet av våra vedermödor ser du på översta bilden, där vi tillsammans med ”museitjänstemannen Olsson” (vår duktiga pedagog Olle) tittar på ett skäktträ som Gunillas rollfigur vill skänka till Kulturens samlingar. Visste du föresten att Kulturen har över 280 skäktträn i samlingarna? En del av dem kan du se i utställningen Märk Väl på andra våningen i Ystadhuset (Ingår som en del i Folkkonst & Design.)
Text: Karin Hindfelt, intendent på Kulturen