Eftersom Thomanderska huset drabbats av hussvamp tömmer vi nu första våningen på möbler och andra inventarier inför sanering och renovering. Servisen av kinesiskt, så kallat ostindiskt, porslin packas ner. Här berättar intendent Anders Jansson mer om porslinet.
Servisen ingick i den stora donation av föremål som gjordes 1925 av biskop Johan Henrik Thomanders dotter Ida, och har använts i familjen sedan 1800-talet. Servisdelarna är från slutet av 1700-talet med mönster i många olika varianter, men allt är blåvitt. Här finns uppläggningsfat, terriner, hundratals djupa och flata tallrikar, fat för servering av fisk och små krämkoppar för servering av efterrätter.
Hittade kvittot
I de tidiga beskrivningarna av husets inventarier berättas att servisen var en bröllopsgåva till brudparet Emilie Meijer och Johan Henrik Thomander 1834 från Emilies pappa Ernst Fredrik Meijer. Pappan bekostade samtliga inventarier, det var Emilies hemgift, men för mig verkade det underligt att de skulle ha fått en begagnad, ”gammal”, servis. Särskilt med tanke på att Emilies pappa var en väldigt förmögen man. Vid en genomgång av familjens räkenskaper hittade jag kvittot på servisen. Den är köpt 1851 i Göteborg när Johan Henrik Thomander blivit domprost där.
Nytillverkad servis på Paradisgatan
Men vad åt de då på i hemmet på Paradisgatan i Lund? Svaret kom från en av Thomanders ättlingar som ärvt den riktiga bröllopsservisen. Det var naturligtvis en helt nytillverkad flintgodsservis från England.
Text och foto: Anders Jansson, intendent på Kulturen