Den senaste av Kulturens föremålssamlingar som vi noggrant har gått igenom och dokumenterat är skisser från Konstslöjdanstalten i Lund (KSAL). Ett flertal kända konstnärer var knutna till KSAL, men här berättar intendent och magasinsassistent Ulrika Burman lite mer om en av de mindre välkända – Maria Engström – som har skapat fantastiska mönsterskisser och teckningar.
I slutet av 1800-talet etablerades ett flertal föreningar och institutioner i Sverige som hade för avsikt att bevara och förnya inhemsk textilkonst. Tankar om hur textilkonstens kulturarv skulle bevaras och förnyas fanns det däremot olika uppfattningar om. Under dessa diskussioner växte Konstslöjdanstalten i Lund (KSAL) fram och skapade sig en ledande position i relation till övriga aktörer på arenan. I spetsen för verksamheten stod Kulturens museichef Georg Karlin, och de formgivare och konstnärer som KSAL:s styrelse knöt till verksamheten.
Bland de mest kända konstnärer och konstnärinnor som har varit knutna till KSAL kan nämnas Sigrid Hjertén, Helmer Osslund, Maja Fjaestad, GAN, Märta Måås-Fjettertröm och Ernst Norlind.
Även de mindre välkända konstnärerna har dock skapat fantastiska mönsterskisser och teckningar. Just nu pågår arbetet med att fotografera skisser komponerade av Maria Engström.
Maria Engström, född 1883 i Stockholm, död 1929 i Lund, var en svensk konsthantverkare och grafiker. Hon flyttade tillsammans med föräldrarna till Karlshamn i Blekinge 1884, där fadern blev disponent.
1911 var Maria elev vid KSAL. Hon gifte sig 1913 med konstnären och amanuensen vid Kulturen Pär Axel Olsson. Tillsammans hade de en ateljé i Lund, där hon på beställning utförde linoleumtryck, huvudsakligen på tyg. Motiven var vanligtvis strängt stiliserade blom- och djurmotiv. 1919 deltog hon tillsammans med maken i utställningen ”Lundakonstnärer”. Efter Pär Axels bortgång 1925 drev hon ateljén vidare. Under 1920-talet var hon även anställd som teckningslärare vid KSAL.
Text: Ulrika Burman, intendent och magasinsassistent på Kulturen
Se mer av Maria Engströms skisser i vår samlingsdatabas Carlotta.
Konstväverskan Thora Kulle samarbetade också med Karlin och efter henne lär det finnas cirka 1000 mönsterteckningar. Söker dessa inför en kommande bok om Thora Kulle.
Hej Birgitta!
Jag har skickat en fråga till vår samlingsavdelning, för att höra om vi har mönsterteckningar av Thora Kulle i våra samlingar. Återkommer!
Vänliga hälsningar
Maria Bohlin, kommunikatör
Hej igen!
Charlotte Åkerman, avdelningschef för Samlingar och produktion, svarade att ni redan har varit i kontakt flera gånger. Har du fler frågor kan du kontakta Charlotte eller intendent Nina Davis igen.
Hälsningar Maria Bohlin, kommunikatör