Under hösten och vintern har Kulturens timmermän Fredrik Gustavsson och Örjan Hörlin lagt torvtak på Uranäsboden/Dackestugan Under torven ligger näver, som ska förhindra att vatten tränger in. Nu hoppas vi att torvtuvorna ska växa ihop och att gräset växer sig starkt och tjockt.
När taket var klart kunde vi ta bort byggnadsställningarna, så nu ser man mycket mer av boden. Vi planerar att öppna upp intill ena långsida så att besökarna kan ta sig en närmare titt på byggnaden. Då slipper man också gå runt dammen när man ska gå till Bosebo kyrka.
Stockar spräcks till plank
Nästa steg i återuppbyggnaden är att förbereda golvläggningen. Vi kommer att återanvända så mycket som möjligt av det gamla golvet. De plank som inte har tillräcklig hållbarhet ska ersättas med plank från nyfällt furutimmer. Vi väntar just nu på timmerleveransen.
När timret väl är här ska vi börja spräcka stockar till långa golvplank, så som man gjorde när Uranäsboden byggdes. Kulturens timmermän kommer då att få hjälp av timmermannen Karl-Magnus Melin från Knadriks Kulturbygg, som vi redan tidigare jobbat med. Han har erfarenhet från arbete i Södra Råda kyrka i Västra Götaland, där han just spräckte stockar till golvplank. I stället för att såga ut planken slår man in kilar i stocken och spräcker den på längden.
Övervåningens golv läggs först
När golvet sedan ska läggas kommer våra timmermän att börja med övervåningens golv. De nästan fem meter långa golvplanken får då hissas upp till övervåningen med ett rep. Sedan läggs golvet på undervåningen. Boden är ca 8,5 x 5,5 meter.
Som vanligt är ni välkomna att ställa frågor eller bara småprata med våra timmermän om ni ser dem i arbete vid Uranäsboden!
Väldigt trevligt med denna info, forsätt gärna skicka!
Det vore roligt att veta när stockarna skall spräckas så att man kunde närvara och beundra.
Mvh
Stefan
Hej Stefan!
Vi ska försöka informera om när vi ska börja spräcka golvbrädor, här på Bakom kulisserna och på Kulturens facebook 🙂
Hälsningar Maria Bohlin, informatör