Förra veckan fick vi besök av två unga män i väldigt speciella kläder – utsvängda byxor i manchester, jacka och väst med stora knappar och stora svarta hattar. De hade varsin vandringsstav och en minimal packning. De visade sig vara vandringsgesäller från Tyskland, som upprätthåller en tradition som sträcker sig många hundra år tillbaka. Klicka på miniatyrbilderna för att se dem i större format och läsa bildtexterna.
Tre år och en dag
Gesällerna ska vandra i tre år och en dag, och under den tiden måste de hålla ett avstånd på 50 km från sitt hem. För hundra år sedan fick gesällerna sitt mästarbrev efter avslutad vandring berättar våra gäster, men numera måste man vända sig till en skola för att få papper på vad man kan.
Upptäcker Kulturen
Markus är timmermansgesäll, vilket man kan se på hans svarta klädsel. Han har redan varit ute tre år, men har ännu inga planer på att sluta vandra. Lukas är kakelugnsgesäll och har därför andra färger på sina kläder. Han har varit ute ungefär ett år nu. De tycker Kulturen är en perfekt plats att besöka. Här kan de prata med timmermännen som håller på att bygga upp Urnäsboden/ Dackestugan igen och det finns många hus och utställningar där de kan studera olika hantverkstraditioner.
Vandringsbok
De tillhör en organisation som heter Geschichte der Gesellschaft der rechtschaffenen fremden und einheimischen Maurer- und Steinhauergesellen. Lukas visar den vandringsbok som de får med sig, där traditionen förklaras på olika språk så att de ska kunna förklara vilka de är i olika länder. Den är full med stämplar från olika städer, och anteckningar från hantverkare som de har arbetat hos.
Reser utan pengar
De har inga pengar med sig, och liftar eller vandrar mellan olika länder. De får förlita sig på att människor vill ge dem mat och husrum, och de jobbar med hantverk både hos privatpersoner och andra hantverkare.
Läs mer:
En gesäll kommer vandrande, artikel på Byggnadsvårdsföreningens hemsida.