Forskning
På Kulturen bedrivs forskning inom områdena kulturmiljö, kulturhistoria och kulturarv. Museets mångvetenskapliga potential är en värdefull tillgång för studenter, lärare, forskarstuderande och forskare samt för museikolleger världen över.
Forskning på Kulturen
Syftet med Kulturens forskningsprogram är att på ett samordnat sätt skapa förutsättningar för forskning i Kulturens samlingar och verksamheter. Museets mångvetenskapliga potential är en värdefull tillgång för studenter, lärare, forskarstuderande och forskare samt för museikolleger världen över.
Hur går det till?
Med forskning avses systematiskt, kunskapsproducerande och undersökande verksamhet. Forskningen leds av forskarutbildade personer, kan involvera Kulturens personal och bedrivas i samarbete med universitet och andra museer nationellt och internationellt. Verksamheten ska följa vedertagna vetenskapliga metoder. Resultaten presenteras i refereegranskade och populärvetenskapliga publikationer, i utställningar och annan publik verksamhet.
Kulturens forskningsgrupp
På Kulturen finns en forskningsgrupp som träffas regelbundet för att planera verksamheten, diskutera projektidéer och presentera pågående arbeten. Vill du veta mer om forskningsgruppens arbete, skriv till [email protected].
Har du en projektidé?
Om du har en projektidé, se hur den anknyter till Kulturens forskningsprogram (se länk ovan) och ta kontakt med Johan Hofvendahl på Kulturen.
[email protected]
0765-39 04 25
Nordenstedtska seminariet
På Kulturen bedrivs forskning med relevans för museets verksamhet. Som ett led i detta, har Kulturen infört Nordenstedtska seminariet. Det är en föreläsningsserie finansierad av Nordenstedtska Stiftelsen, där både Kulturens personal och inbjudna föredragshållare presenterar pågående eller avslutade vetenskapliga arbeten. Välkomna!