Höstlov på Kulturen i Lund
Kulturen i Lund har öppet kl 10–16 hela höstlovet, lördag 26 oktober till söndag 3 november. Hela museet har även kvällsöppet till kl 20 på torsdagen. Här kan du se vilka barnvänliga aktiviteter vi erbjuder under lovet. Det är förköp till flera aktiviteter, och biljetterna är släppta!
Spökvandring i parken
Följ med på en hisnande rundtur där mörka hemligheter och uråldriga legender väcks till liv! Under 30 minuter får du se Kulturens allra mörkaste sidor, där skuggor dansar och viskningar hörs i natten. Vågar du ta steget in i mörkret? Rekommenderas från 13 år. Tisdag 29/10, onsdag 30/10 och fredag 1/11, med fem insläpp varje kväll från kl 18.
Ficklampsuppdrag bland spöken i parken
Parken är mörk och otäck på hösten, och just den här oktoberkvällen brukar museets spöken och andra gastar dyka upp. För barn i åldern 7–10 år i sällskap med vuxen. Ej lämpligt för yngre barn. Torsdag 31 oktober med fyra insläpp kl 18.00, 18.30, 19.00 och 19.30.
Livet i Lund på medeltiden
Lund var en viktig stad på medeltiden och i vår utställning Metropolis – Lund och medeltiden finns massa spännande fynd som arkeologerna hittat under marken. Utifrån fynden försöker vi förstå hur livet i Lund kunde se ut på medeltiden. För barn från 8 år i vuxen persons sällskap. Ingår i entréavgiften, ingen förhandsbokning.
Spökseansen
Följ med våra pedagoger på en dramatiserad rundvandring i friluftsmuseet, där sierskan Madame Mary och hennes assistenter behöver hjälp efter att en seans har gått fel. För barn från 5 år, i vuxen persons sällskap. Begränsat antal platser, max 30 personer/tillfälle. Måndag 28–torsdag 31 oktober kl 13 och kl 14.
Prova på i smedjan för barn och vuxna
Tillsammans med smeden Robin Hermansson får både barn och vuxna prova på att smida en krok eller ett halssmycke i Hylla smedja i vårt friluftsmuseum. Lämpligt för barn från 8 år och uppåt. Två personer per pass och vi har fem pass per dag måndag 28/10, tisdag 29/10, onsdag 30/10 och lördag 2/11.
Spår – Hur bodde folk förr?
Titta in i våra kulturhistoriska hus och se hur man har bott i södra Sverige under olika tider och i olika sociala miljöer. Hämta spåret "Hur bodde folk förr?" i entrén och utforska sex rekonstruerade hem i vårt friluftsmuseum. Spåret börjar i Västra Vrams prästgård 1768 och slutar i Arbetarbostaden 1930.
Tre lärorika barnspår
Ta ett av våra barnspår i entrén, och upptäck museet på ett roligt sätt tillsammans med barnen! Vi har skapat tre spår: Kiss och bajs (från 3 år och uppåt), Lek och upptäck (från 5 år och uppåt) och Mystik och mörker (från 10 år och uppåt).
Kom och lek på vår lekplats!
Vår lekplats består av en stadsdel med rådhus, kyrka, butik, smedja, stall och torg, och en landsbygdsdel med en vattenkvarn med tramphjul och djur skulpterade i trä. Lekplatsen ligger inne i friluftsmuseet, och är omgiven av ”riktiga” historiska hus från både stad och land.
Gamla leksaker
I den lilla utställningen Gamla leksaker kan du bland annat se fantastiska dockskåp, ett stort julträd med paket och en likadan gunghäst som kung Karl XII hade som prins. Alla barn, både stora som små, får lov att rida på den stora gunghästen. Här kan du även läsa en sagobok eller gunga på ett gungfår.
Besök Livets museum och träffa Nalledoktorerna
Livets museum har besök av tre nalledoktorer under höstlovet. Ta med din nalle, docka eller gosedjur och få den undersökt. Observera alltså att vi inte delar ut några nallar på museet – dessa tas med hemifrån. Hela museet är öppet som vanligt under lovet, så passa på att besöka utställningarna samtidigt. Nallemottagningen är öppen dagligen 28/10-1/11 kl. 10-12. "Nalledoktorerna på Livets museum" arrangeras i samarbete med Lunds kommun och Lov i Lund.
Museet ligger inte långt från Kulturen, på Lasarettgatan 5B i Lund. Under höstlovet har Livets museum öppet måndag till fredag samt söndag kl 10–14.