Kulturens årsbok ingår i medlemskapet och hämtas ut i museibutiken fr o m lördag 12 april. I den skriver Kulturens experter och inbjudna skribenter artiklar på ett aktuellt tema. Boken finns också till försäljning. Årsboken 2025 har anlänt!

Till medlemmar och till försäljning

Årsboken ingår i alla medlemskap och Kulturens medlemmar är varmt välkomna att hämta ut ett exemplar av den i museibutiken. Har du inte möjlighet att hämta ut den själv, går det utmärkt att skicka ett ombud istället.

Boken finns också till försäljning i museibutiken för 250 kr. Du kan även köpa och få den hemskickad. Portokostnaden är 90 kr för ett exemplar av boken, till en adress i Sverige. Mejla till [email protected] för vidare instruktioner.

Kulturens årsbok 2025: Livet på landet

Årets tema har att göra med att vi inviger utställningen Häcken full. För att beskriva innehållet i årsbok 2025, återges nedan redaktörernas inledning:

Att fånga tiden är en omöjlighet. Ändå är det precis vad historien försöker göra – inte som en exakt avbild, utan som en berättelse om människor, platser och idéer som formar och formas av sin samtid. Årets upplaga av vår årsbok bär detta i sig. Genom att följa rörelser över landskap och årtionden knyter vi ihop liv, minnen och skeenden som speglar både vår närhet och vår distans till det förflutna.

Här möts berättelser om landsbygdens övergångar och stadens lockrop, om längtan till det enkla och kraften i det moderna. Genom sidorna vandrar vi från Skånes vidsträckta åkrar till sommarhusens strandnära drömmar, från växtförädlingens vetenskapliga framsteg till ritualerna vid våra sommarstugor. Vi rör oss mellan makro och mikro, mellan nationella skeden och personliga ögonblick, och låter dem spegla varandra.

Den skånska landsbygden, så ofta reducerad till en kuliss för svenskhetens framställningar, framträder här som en plats av komplexitet och förändring. Vi möter den inte bara som åkerjord och gårdsplaner, utan också som en bärande del av Sveriges modernisering. Från tankarna kring det cirkulära kulturarvet på Kulturens Östarp till Herman Nilsson-Ehles pionjärarbete inom växtförädling i Svalöv, reflekterar texterna över hur tradition och vetenskap samexisterat och utmanat varandra.

Parallellt berättar vi om sommarens landskap, där hus, familjer och generationer vävt minnen av barfotabarn och strandbad. Sommarnöjena, en gång adliga lusthus och grosshandlarvillor, blev under efterkrigstiden en demokratisk dröm, fylld av enkla stugor och stora känslor. I dessa berättelser samsas nostalgi med realism; här finns både idyllen och spänningarna, de som ville bevara traditionerna och de som kände sig instängda i dem.

Årsboken lyfter också fram naturen som arena för mänskliga ideal och konflikter. Den romantiska drömmen om landet som en motpol till stadens smuts och stress har genom historien lett till allt från nyupptäckta landskap till flyktiga trender som ”gröna vågen” och dagens längtan efter ”glamping”. Men längtan efter natur och enkelhet är aldrig neutral – den bär med sig frågor om klass, arv och tillhörighet, om vem som bjuds in och vem som lämnas utanför.

Teman som resiliens, hållbarhet och kulturarv genomsyrar årets upplaga. Flera av texterna lyfter frågor som känns högst aktuella: hur kan vi återvända till en relation med naturen som är långsiktig och respektfull? Vad kan vi lära oss av gårdagens praktiker för att möta morgondagens utmaningar? Och hur speglar sig dessa strävanden i människors dagliga liv och drömmar?

Vi hoppas att boken erbjuder både fördjupning och perspektiv, att den väcker tankar och bjuder in till reflektion. I en tid där tempot ofta är högt och historieskrivningen riskerar att bli fragmentarisk, vill vi bjuda på en helhet där historiens linjer och nutidens frågor får mötas.
Läsaren kan vandra genom historiens åkrar och skogar, förbi landsvägar och strandkanter, till vetenskapens laboratorier och familjens sommarritualer. Texterna må handla om det förflutna, men det är i samtiden de får sin fulla resonans. Det är vår förhoppning att årets bok ska bidra till nya insikter – och kanske också till några välbehövliga frågor.

Johan Hofvendahl, Charlotte Åkerman, Nina Davis & Carina Rundberg

Innehåll och författare:

Bakom årsbokens inledande texter, elva artiklar och tio guldkorn står tio medarbetare på Kulturen och sju särskilt inbjudna skribenter, var och en expert inom sitt eget område.

Årsbok 2025
Gustav Olsson
Museichef

Året som gått
Gustav Olsson
Museichef

Redaktionens inledning
Johan Hofvendahl, Charlotte Åkerman, Nina Davis & Carina Rundberg
Kulturens årsboksredaktion

Hur såg det skånska landskapet ut på 1800-talet?
Urban Emanuelsson
Professor emeritus vid Institutionen för stad och land, Avdelningen för statsvetenskap och naturresursförvaltning, Sveriges lantbruksuniversitet

Revinge – en by på sand genom tusen år
Mattias Karlsson
Fil dr i historisk arkeologi, arkeolog Kulturen

När den nya tiden kom till bygden
Karin Gustavsson
Fil dr i etnologi, chef på Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar

Den skånska avhästningen sedd med etnologernas ögon
Simon Halberg
Doktorand vid Institutionen för kulturvetenskaper, Avdelningen för etnologi, Lunds universitet

En ny tid tar plats – tjänstebostäder på landsbygden
Lena Aurivillius Hector
Bebyggelseantikvarie Kulturen

Den sunda landsbygden
Mats Engström
Intendent Kulturen

Det cirkulära kulturarvet
Håkan Jönsson
Docent vid Institutionen för kulturvetenskaper, Avdelningen för etnologi, Lunds universitet

Längtan till landet
Anna Lindqvist
Intendent Kulturen

Sommarstället: Resan till landet Annorlunda
Jonas Frykman & Orvar Löfgren
Professor emeriti vid Institutionen för kulturvetenskaper, Avdelningen för etnologi, Lunds universitet

Bilden av en gård: Från gåramålare till flygfoto
Per Larsson
Fil dr i ekologi, intendent Kulturen

Trollkarlarna på Svalöf
Matti Wiking Leino
Fil dr i genetik och växtförädling, forskare vid Institutionen för arkeologi och antikens kultur, Stocksholms universitet

Tio guldkorn i samlingarna
Charlotte Åkerman
Avdelningschef Samlingar och Produktion Kulturen
Nina Davis
Intendent Kulturen

Sedan 1935

Kulturens årsbok började att ges ut 1935. Det var den som svarade för den dramatiska ökningen av föreningens medlemsantal och därmed skapade ekonomiska förutsättningar för den kommande moderniseringen av verksamheten under 1940- och 50-talet.

De senaste årens titlar:

2024 – 2 tjugotal
2023 – Mönster
2022 – Kaffe – en het historia
2021 – Arkeologi (slutsåld)
2020 – 85 år med årsböckerna
2019 – På liv & död (slutsåld)
2018 – Kommunikation
2017 – Kulturens Östarp (slutsåld)

Digitaliserade årsböcker 1935–2024

Kulturens årsböcker 1935–2023 är tillgängliga för alla, helt gratis, i digitaliserad form. Klicka på länken nedan för att komma till årsböckerna.

Årsböckerna 1935–2024 som pdf:er