Kulturmiljö
Kulturen bedriver kulturmiljöarbete i Skåne och särskilt i Lunds kommun. Arkeologi, stads- och bebyggelsehistoria och byggnadsvård är del av museets verksamhet. Vi utför även arkeologiska och bebyggelseantikvariska uppdrag.
Arkeologisk undersökning kvarteret Sankt Mikael
Under perioden maj till oktober 2019 pågick en arkeologisk undersökning i kvarteret Sankt Mikael, vid Stora Algatan i centrala Lund. Det är den mest omfattande undersökning som gjorts på många år i det medeltida Lund, och den kommer att kunna lämna rikligt med bidrag till förståelsen av staden och dess historia. Nu när fältarbetet är avslutat fortsätter projektet med analys- och rapportfasen. Resultaten är presenterade i en populärvetenskaplig publikation "Klosterkök, stadsodling och studentkasern".
Byggnadsvård & bebyggd miljö
Kulturens arbete med kulturmiljöer skall bidra till att skapa långsiktigt hållbara livsmiljöer, där samhällets historia bidrar med sammanhang, upplevelser och förståelse. För att bebyggelse ska behålla sitt kulturhistoriska värde är det viktigt att vård och underhåll samt ombyggnader sker utifrån de enskilda förutsättningarna. Detta innebär att använda kulturhistoriskt riktiga material och metoder för att tillvarata byggnadernas karaktär och utseende. Arbetet innebär också att värna om de traditionella hantverken.
Uppdragsverksamhet
En stor del av kulturmiljöarbetet sker i form av uppdrag för dokumentation, samhällsplanering och kunskapsuppbyggnad, styrd av Kulturmiljölagen och Plan- och Bygglagen. Vi erbjuder tjänster inom arkeologiska och bebyggelseantikvariska uppdrag, och som använder erfarenheter och nätverk av museernas förmedling, förvaltning, kunskapsuppbyggnad och samhällsengagemang.
Kulturens arbete inom Kulturmiljö
Kulturen verkar för utvecklingen av det regionala kulturarbetet i samverkan med Länsstyrelsen Skåne och Region Skåne, som syftar till att uppfylla de nationella kulturmiljömålen. En stor del av detta arbete sker inom arkeologisk och bebyggelseantikvarisk uppdragsverksamhet.
Genom stadsantikvariefunktionen upprätthålls antikvarisk kompetens till Lunds kommuns kulturmiljö- och stadsbyggnadsutveckling. Genom våra resurser inom samlingar, arkiv, kunskapsuppbyggnad och förmedling kan vi verka för en ett hållbart inkluderande samhälle där kulturarv och kulturmiljö ses som viktiga beståndsdelar. Med vår expertkompetens inom historiska byggnader och trädgård, jämte historisk arkeologi och byggnadsvård, bidrar vi till utvecklingen av både våra egna friluftsmuseimiljöer och Skånes kulturmiljöer.