Året 2024 börjar lida mot sitt slut och det är tid att summera ett händelserikt år där man kan nämna många saker.
Vi har fått ett nytt gästgivarpar till Östarps gästgivaregård på Kulturens Östarp. Vi har invigt utställningar som H.C. Andersens sagovärld – en lekutställning och 2 tjugotal och vi har fortsatt förnyelsen av friluftsmuseet med Dekanhuset och utemiljön kring Ystadhuset och caféet. Mot slutet av året inledde vi århundradets hittills största stadsarkeologiska undersökning i Lund – kvarteret Grynmalaren.
Det händer verkligen mycket och man kan undra; blir det aldrig färdigt? Och så är det nog, ett stort museum blir aldrig färdigt, men emellanåt når man milstolpar. Kulturens barn- och familjesatsning är en sådan.
Under flera år har vi arbetat med att lyfta arenan för barn- och familjeverksamheten och nu arbetar vi hårt med den sista etappen – Allmogehallens våning två på tema Livet på landet och laddar för den stora invigningen som blir 11 april 2025. Vi har redan öppnat två deletapper, nämligen lekplatsen 30 juni 2023 och Allmogehallens första våning 16 februari 2024, men nu närmar vi oss alltså slutet av ett långt och väldigt roligt projekt.
Det är sammantaget en av våra största investeringar de senaste åren – sammanlagt 25 miljoner kronor. Sparbanksstiftelsen Finn har finansierat nära hälften men vi har också haft stor hjälp av våra medlemmar och besökare samt testamenterade medel och jag vill verkligen tacka alla som bidragit till och deltagit i arbetet. Det syns redan tydligt att lekplats och Allmogehall tillsammans blir en väldigt fin arena för denna viktiga verksamhet.
Att kunna sänka trösklarna till Kulturen
Det ska vara enkelt att ta del av museet och det allra enklaste sättet är att bli medlem. Som medlem i museets ägare Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige har man fritt tillträde till museet, alla dagar som vi har öppet. Entréavgiftens funktion är att hantera enstaka besök och med tanke på att entréavgifterna motsvarar ungefär 10 % av kostnaden för att driva museet är de knappast för höga. Medlemsavgiften är så låg som den kan vara och detta är för att så många som möjligt ska kunna vara medlemmar i föreningen.
Vi vill att Kulturen ska vara ett museum som lever tillsammans med sina medlemmar. Finansieringen från medlemmarna är viktig, men det är också viktigt att erbjuda många sätt att vara delaktig i museets verksamhet. Guldmedlemskapet är till för att mer uttalat stötta museet ekonomiskt men ger också en möjlighet att ta mer aktiv del i vad som händer på museet och vara delaktig. För den som även vill vara delaktigt mer handfast finns möjlighet att vara med i våra volontärgrupper – hittills finns till exempel Kulturens dramavolontärer och Kulturens trädgårdsvolontärer.
Förnyelsen av friluftsmuseet
Under åren 2015–2017 restaurerades ett antal av friluftsmuseets byggnader i projektet Timrade hus och 2018 avslutades projektet med en bok om byggnaderna som också heter Timrade hus. Därefter har vi under flera år arbetat med att förnya friluftsmuseets landsbygdsmiljöer.
De olika miljöerna har förstärkts genom gestaltade utemiljöer bland annat kring Onsjöstugan, Bosmålatorpet och Blekingegården. Byggnaderna har restaurerats – exempel på detta är Blekingegården och Onsjöstugan. Även interiörerna i Måketorpsboden och Uranäsboden har gestaltats, och numera är även de husen öppna för besökare. Kring husen har vi också planterat ett tiotal nya träd.
Arbetet fortsätter hela tiden men fokus skiftar och nästa steg är redan påbörjat, nämligen friluftsmuseets medeltidsmiljöer. I ett delprojekt gestaltas en medeltida bostad i Dekanhuset, i ett annat nydanas de ”medeltida” utemiljöerna; örtagården, lapidariet samt ruinen av sankta Maria minor. Projektet följer på nyinvigningen av vår stora basutställning Metropolis – Lund och medeltiden, 2023. Delinvigningar kommer att ske både under 2025 och 2026.
Det är särskilt roligt att vi kan och kunnat genomföra denna förnyelse tillsammans med våra medlemmar genom mecenatinsamlingarna. Vi fortsätter på den vägen och årets ändamål för mecenatinsamlingen fångar upp trädgårdsmiljön Lapidariet – en arkeologisk trädgård.
En kunskapsinstitution
Kulturen vill vara ett öppet och välkomnande museum, och det vill också var ett lärt museum – en kunskapsinstitution. Vi måste ha kunskap om våra oerhört vittomfattande samlingar och om hantverken för att vårda dem och våra anläggningar – byggnadsvård, landskapsvård, trädgård. Vi behöver också hög kunskap om vårt museala innehåll för att kunna presentera det trovärdigt och korrekt. Men vi behöver det också för att kunna hålla ett bra och relevant samarbete med universitet och högskolor.
Kulturens forskningsverksamhet består av våra forskarutbildade medarbetare – cirka 8 personer, licenciater, doktorer, doktorander och en docent. Den är inriktad på allt från arkeologi och ekologi till stadshistoria och forskning om Förintelsen. Under det kommande året ser vi bland annat möjligheter att genomföra riktade forskningsprojekt inom lokalhistoria och stadsarkeologi, utöver alla de pågående projekten.
Så här stöttar du vår verksamhet
Som vän av Kulturen i Lund finns det många vägar att bidra finansiellt också. Det viktigaste är att vara medlem, vilket du enkelt blir via vår webb.
Vill du bidra till ett medlemskap för den som inte har råd att betala för ett själv, kan du skänka en slant till vår fond för frimedlemskap. Läs mer om frimedlemskapet här och skänk din gåva här.
Om man vill bidra till arbetet med att förnya friluftsmuseet är vår mecenatinsamling 2025 det enklast sättet. I år ber vi som sagt specifikt om bidrag till trädgårdsmiljön Lapidariet.
Kulturen är godkänd gåvomottagare för ändamålet vetenskaplig forskning. Det innebär att du kan ge upp till 12 000 kronor om året till detta ändamål och ta del av skattereduktionen för gåvor. Läs mer om hur du går tillväga här.
Du kan numera också bli månadsgivare och via autogiro skänka en fast summa till ändamålet Kulturens bästa. En gåva som då oavkortat går till att underhålla och utveckla vår stora verksamhet. Som sagt, den blir aldrig färdig…
Vi är tacksamma för alla bidrag –stora som små!
Med vänlig hälsning
Gustav Olsson
Museichef, Kulturen i Lund