Program

Att vårda Lunds kulturmiljöer – stadsantikvariens utmaningar i en föränderlig tid

Jonas Frödings Lekande barn, Banhustorget, Lund, foto: Petter Eiring
Kulturen i Lund – Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
torsdag 20 mars 18:00 – 19:00

Välkommen på föredrag med fri entré från kl 17.45! Nordenstedtska seminariet är en föreläsningsserie finansierad av Nordenstedtska Stiftelsen.

Vi befinner oss i en tid där stora omvälvningar står för dörren både lokalt och globalt. Klimathot, urbanisering, förtätning, infrastruktur och ändrade myndighetskrav utgör centrala utmaningar i arbetet med stadsbyggnad och kulturmiljövård. Lund, vår 1000-åriga stad, har ständigt förändrats och det är av vikt att reflektera över vilket arv vi lämnar till framtida generationer.

Kvällens föreläsare Petter Eiring är stadsantikvarie och arkitekt (SAR/MSA). Han arbetar vid Stadsplaneringsavdelningen vid Samhällsbyggnadsförvaltningen, Lunds kommun och fungerar som expert och rådgivare i frågor rörande stadens kulturmiljöer.

Om Nordenstedtska seminariet:
Nordenstedtska seminariet arrangeras av Kulturen i Lund och är en serie fristående och vetenskapligt förankrade föreläsningar med koppling till Kulturens verksamhet och motto: den mänskliga kulturens former i forntid och framtid. Föreläsarna utgörs av disputerad personal/doktorander på Kulturen samt av inbjudna forskare och experter. Varje föreläsning är 60 minuter lång, inklusive cirka 10–15 minuters frågestund. Föreläsningarna är öppna för allmänheten, kostnadsfria och kräver ingen anmälan. Vi håller till i Auditoriet, Kulturens stora föreläsningssal, och det brukar komma 50–150 åhörare. Kom därför gärna 15 minuter före start för bästa möjlighet till plats.

Läs mer om Nordenstedtska seminariet!


Den här föreläsningen är del av Byggnadsvårdsårets 50-årsjubileum! Med flera aktiviteter och initiativ uppmärksammas de oersättliga värden som finns i våra historiska byggnader och miljöer. Läs mer om Byggnadsvårdsåret på bva50.se.