Lunds historiedagar är ett årligen återkommande arrangemang med syfte att förmedla Lunds historia på ett levande och underhållande vis. Ett perfekt tillfälle att klä sig i historiska kläder och utforska allt som Lund har att erbjuda. Arrangör är Föreningen Lunds historiedagar. Läs mer om dagen här: www.lundshistoriedagar.se.
Under dagen är det fri entré till Kulturen i Lund! Ta med en picknickkorg och slå dig ner i parken eller besök Kulturens café när det är dags att vila benen.
Program för dagen:
Visning av 2:a våningen i Dekanhuset kl 13.00-13.40 & kl 15.00-15.40
Följ med Kulturens guider och besök den nyrestaurerade översta våningen av medeltida Dekanhuset!
Dekanhuset representerar en medeltida bostad för en dekan, prostens närmaste man i kaniksamfundet vid domkyrkan i slutet av medeltiden. Huset flyttades från Kyrkogatan i Lund till Kulturen 1908, och kunde därigenom bevaras. Under 2024-2025 har 2:a våningen i huset rekonstruerats och visar nu en tolkning av en exklusiv hemmiljö för en präst.
Samling på baksidan av Vita huset (museets entréhus). Förboka din plats här.
På grund av begränsad plats på översta våningen ger guiderna en kort introduktion till huset på första våningen, sedan får deltagare besöka översta våningen i grupper av 6 åt gången. Max 18 platser per visning, förbokning krävs.
Föredrag: Gustav III:s två statskupper kl 11.00–12.00
I samarbete med Historisk Media.
Genom att få adeln och militären på sin sida lyckades Gustav III år 1772 återupprätta den svenska kungamakten. Revolutionernas tid knappt 20 år senare ledde till att många kungar såg sin makt hotad, men Gustav III stärkte sin genom en slug politisk manöver 1789. Historikern och författaren Hugo Nordland berättar om en av Sveriges mest gåtfulla kungar. Föreläsningen bygger på kommande biografin Överlevaren.
Max 120 platser, i Auditoriet. Förboka din plats här.
Live familjequiz med Björn Haglund vid caféet kl 13.30-14.00 & kl 15.00-15.30
BJÖRN HÖGLUND är journalist, har arbetat med flera SVT-produktioner såsom Vem vet mest? och På spåret och har även en bakgrund som lärare. Han har bland annat gett ut Sveriges rovdjur, Sveriges historia quiz, Europas historia och Sveriges drottningar all riktade mot 9-12 års-åldern.
Men vad vet DU om Sveriges och Lunds historia? Idag utmanas du till att svara på 10 kluriga frågor i denna livequiz som Björn har skapat speciellt för Lunds historiedag!
På Lilla torg, bakom Kulturens café. Ta med dig familjen och kom i god tid för att få plats.
Föredrag: Fängslade öden: Tjuvar och bedragare i 1800-talets Sverige Kl 13.00–14.00
I samarbete med Historisk Media.
Historikern Bonnie Clementsson berättar utifrån sin Augustprisnominerade bok Fängslade öden om livsöden ur 1800-talets svenska fängelser. Med utgångspunkt i fångarnas självbiografier skildrar hon människor som dömts för allt från mord till sex utanför äktenskapet. Hur var fångarnas liv i frihet och varför hamnade de på den kriminella banan? Brott och straff ser annorlunda ut idag, men berättelserna säger oss något om kriminalitetens drivkrafter – då som nu.
Max 120 platser, i Auditoriet. Förboka din plats här.
Drop in-pyssel i Verkstan kl 13.30 – 15.00 – vi gör glasspinnefigurer inspirerade av familjen Thomander!
Testa att göra din egna historiska modefigurer av papper och glasspinnar! Idag tittar vi närmare på modet kring 1800-talets mitt, när familjen Thomander fortfarande bodde i sitt vackra hus vid Paradisgatan.
Besök gärna Thomanderska huset innan pysslet för att komma i stämning. Eller varför inte utställningen Uppklädd, som visar kvinnliga festklänningar från olika tidsepoker.
I Kulturens pedagogiska verkstad, intill lekutställningen i Allmogehallen. En utställningspedagog finns alltid på plats, men tänk på att det är medföljande vuxen som ansvarar för barnen under aktiviteterna. Ingen förbokning, drop-in.
Föredrag: Ragnarök: Vikingatidens slut och det som kom därefter kl 15.00–16.00
I samarbete med Historisk Media.
Hur gick det egentligen till när vikingatiden tog slut? I nya boken Ragnarök utforskar Anna Lihammer och Ted Hesselbom skiftet som förändrade Norden, när gamla världsuppfattningar rämnade och ett nytt religiöst och politiskt landskap tog form. Med arkeologens och konstnärens perspektiv tas vi med på en resa genom övergången från vikingatidens slut till kristen medeltid. Författarduon Augustprisnominerades för sin förra bok Vikingatider.
Max 120 platser, i Auditoriet. Förboka din plats här.