Två pedagoger i 1950-tals kläder vid dansbanan
Pedagoger Olle Ekström och Kristina Bakran i 1950-tals kläder vid dansbanan. Foto: Lucia Eun Choi

Många viktiga delar av museet har sitt ursprung i insamlade eller skänkta medel från engagerade besökare och medlemmar. I höst kommer vi att jobba med flera olika insatser för bättre tillgänglighet runt det lilla torget vid dansbanan.

Vi vill skapa en livfull oas med uteservering för vårt café, samtidigt som vi skapar en tillgängligare miljö för våra besökare – även för dem som sitter i rullstol eller på andra sätt har funktionshinder.

Det lilla torget här har en stenbeläggning som är svår att gå på, och för rullstolar, rullatorer och barnvagnar är det extra besvärligt. Vi kommer att byta ut stenbeläggningen så att underlaget blir slätt och jämnt, men med bibehållen karaktär av ett äldre torg.

Dansbanan kommer att tas bort eftersom den är i dåligt skick. Eventuellt uppför vi en dansbana på annan plats längre fram. Ingången till caféet som vetter mot torget kommer att bli bredare och tillgänglighetsanpassad. Vi kommer också att anlägga en tillgänglighetsanpassad passage för den som vill ta sig upp till Gamla intendentbostaden (nr 29 på besökskartan). I dagsläget måste man ta sig upp för några trappsteg.

Rampen upp till Ystadhusets ingång är idag en barriär in till stadskvarteret, sammanbyggd med en trätrappa som kan bli hal vintertid. I samråd med en tillgänglighetskonsult har vi tagit fram ritningar för en ramp som fungerar bra för rullstolar, men ändå inte spärrar av gången för museibesökare som rör sig in i stadskvarteret. De tunga dörrarna in till Ystadhuset och de andra byggnaderna som huset är sammanbyggt med kommer att förbättras med automatiska dörröppnare.

Vi har fått 775 000 kr i bidrag från Boverket, men vi måste skjuta till lika mycket pengar själva.

Vill du bidra med en gåva? Swisha genom att scanna QR-koden nedan eller skicka till nummer 123 076 6337. Vi är tacksamma för alla gåvor, både stora och små!