Från utställningen Att överleva – Röster från Ravensbrück.
Att överleva – Röster från Ravensbrück. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen
Tillsvidare
Tillsvidare

Hur överlever man i ett koncentrationsläger? En unik samling föremål, som samlades in när de Vita bussarna kom till Lund 1945, vittnar om stort mod och livskraft hos de kvinnor som satt fångna i det tyska koncentrationslägret Ravensbrück under Andra världskriget.

132 000 fångar var inspärrade i lägret. De flesta kvinnor och barn, men även män. Många dog av undernäring, misshandel, sjukdomar och medicinska experiment eller genom avrättningar. Fångarna tvingades även arbeta hårt i fabriker som tillhörde lägret. I en sådan miljö var det viktigt att ha kvar minnet av livet innan lägret. I smyg gjorde de enkla, men värdefulla, föremål som påminde om det andra livet – om det normala.

Behålla sin mänskliga värdighet

Pappersbitar blev kalendrar och kartor. En del av ett tandborstskaft blev ett strålande skulpterat litet krucifix och tygbitar blev leksaker till barnen i lägret. Långt ifrån alla kunde tillverka och gömma föremål, men de saker som fanns visar viljan att överleva. Att äga ett föremål var ett sätt att behålla sin mänskliga värdighet.

Zygmunt Lakocinski

Zygmunt Lakocinski –  lektor i polska vid Lunds universitet och chef för Polska källforskningsinstitutet –  insåg föremålens historiska värde och samlade in dem när kvinnorna kom med de Vita bussarna till Lund 1945. Lakocinski samordnade uppdraget och var även tolk.

Intervjuer bevarade i arkiv

Han tog också initiativ till djupintervjuer med kvinnorna som befriats från koncentrationslägret. Intervjuerna gjordes av nio före detta lägerfångar med akademisk utbildning, som anställdes i projektet. Det blev mer än 500 intervjuer totalt. Intervjuerna finns i sin helhet i arkivet Witnessing genocide på Lunds universitetsbibliotek. På deras webb kan man också läsa mer om hur insamlingen och intervjuerna genomfördes.

Drygt femtio år senare, i slutet av 1990-talet, gjorde Kulturen nya intervjuer med några av kvinnorna som suttit i koncentrationslägret. En del av deras berättelser finns att ta del av i utställningen som visas på andra våningen i Vita huset.

Läs mer:
Arkivet Witnessing genocide, UB, Lund universitet

Om Vita bussarna på Röda korsets webb

Stadsvandring: I de överlevandes spår

Personal i vita förkläden och hättor delar ut mat och dryck till kvinnor i 40-talsklänningar. Svartvit bild.
Personal delar ut mat till de kvinnliga flyktingarna i Idrottshallen i Lund. På baksidan står det skrivet med bläck ”Lund maj 1945 Aurella har tagit för sig”. Foto EW Fischer, ur Kulturens samlingar.

Stadsvandringen I de överlevandes spår tar dig till sju platser som på olika sätt berättar om hur nazismen och andra världskriget satta sina spår i Lund. 1943 sökte danska judar skydd i Lund från det ockuperade Danmark och 1945 kom tusentals fritagna fångar från koncentrationslägren i Europa. Lyssna till några av deras berättelser i appen Storyspot!

Läs mer om I de överlevandes spår

 

 

Karta som visar byggnadens position där utställningen äger rum

Hoppa över karta och gå till beskrivning om byggnaden

Vita huset

Huset byggdes 1854 som bostad för två familjer, med var sin ingång på sidorna om mittpartiet.
Läs mer
Visas i Vita huset på Kulturen i Lund
Tillsvidare