Carl Johan De Geer började producera stormönstrade fantasifullt expressiva tryck i starka och kontrastrika färgkombinationer i början av 60-talet. Det var en revolt mot tidens brunmurrigt diskreta ideal och uppväxtens estetiska värderingar. Med form och färg ville han påverka hela samhället.
”Det hör ihop med en idé vi hade då: att det gick att skapa en ny och bättre värld utan krig med hjälp av mönster, starka färger och musik. En missuppfattning.”
Carl Johan De Geer (född 1938) har länge varit en framträdande gestalt i det svenska kulturlivet. Han har verkat som bildkonstnär, formgivare, filmare, fotograf, scenograf och författare, men från början var det textilformgivare han ville bli.
Utställningen presenterar hans textila arbeten. Tyger och mönsterskisser visas tillsammans med fotografier från samma tidsperiod. Här visas också filmer där Carl Johan De Geer berättar om sin inspiration och produktion.
Utställningen är producerad av Bildmuseet, Umeå universitet
Curator: Brita Täljedal, Bildmuseet
Filmer
Utställningen på Kulturen i Lund
Här kan du följa med in i utställningen. Kombinera gärna med att se De Geers föredrag nedan.
2 min 57 sek
Foto: Nelly Hercberg © Kulturen
Föredrag (ljud och bilder) som Carl Johan De Geer spelade in i mars 2020 på uppdrag av Kulturen i Lund, med anledning av att utställningen nu visas på museet.
27 min 27 sek
© Kulturen