Kulturen har en stor och bred vapensamling som kan berätta om vapnens roll både i krig och i jakt. Berättelsen om Slaget vid Lund utgör en viktig del. Räfflade snapplåsgevär gjorda i norra Skåne i Göingebygden på 1600-talet, Rutger von Aschebergs fältservis i tenn och en kyllerrock av älghud är några av föremålen som möter oss i utställningen. Varglappar och ombyggda flintlåsgevär, jaktgevär med elfenbensinläggningar och utrustning för falkjakt visar att samhällsställningen påverkade jakten.
Möjligheter och hot
Vapen har varit en del av människans kultur, från äldsta stenåldern och fram till nutid. Med vapnens hjälp har människan fått makt att styra över liv som ingen annan varelse på jorden. De ger människan möjligheter samtidigt som de utgör ett hot mot oss. För till sist är vapen redskap som är tänkta att åstadkomma skada på levande kroppar och de flesta av oss betraktar därför utan tvekan vapen som ganska obehagliga ting.
Vapnens roll i historien och samtiden
Vapen är dock föremål som ofta fått kosta mycket vid tillverkning och utveckling. Samlingen innehåller många vapen från olika världsdelar som visar på intressant teknik och kostbar design. Historien om vapnen kan hjälpa oss som lever idag att förstå under vilka villkor de mänskliga samhällena vuxit fram i världen. Den som blundar för vapnens roll i historien kan inte heller förhålla sig till deras roll i vår samtid. Något som visat sig vara ödesdigert flera gånger genom historien.