På hyllorna i Hökeriet finns förpackningar från förra sekelskiftet, hämtade från Kulturens förpackningssamlingar.
Förpackningsindustrins barndom
En stor del av varorna i ett hökeri såldes i lösvikt, men förpackningsindustrin började växa fram på allvar kring sekelskiftet 1900.
De varor som tidigast såldes i standardförpackningar, från mitten och slutet av 1800-talet, var tobak, tvål, ljus och tändstickor.
Konservburkar kunde framställas maskinellt efter 1875, och konserverna blev sedan allt vanligare i affärerna. I ett hökeri fanns mest ansjoviskonserver.
Specerivaror
De första standardförpackningarna för specerivaror dyker upp kring 1900. Ett exempel är femkilopåsar med mjöl som kvarnarna började distribuera runt sekelskiftet.
Den röda havregrynskartongen från Gyllenhammars fabrik i Göteborg kom omkring 1904 och har inte förändrats mycket sedan dess.
Mazettis Ögonkakao
Till de allra tidigaste livsmedelsförpackningarna hör också Mazettis Ögonkakao, som lanserades omkring 1905. På den tiden var förpackningen en påse, dekorerad med ett realistiskt tecknat ögonpar.
Fantasifulla flaskor
På hyllorna i sekelskiftets hökeri fanns många typer av flaskor: standardförpackningar för öl, vin, ättiksyra, ättiksprit, munvatten, salubrin och bläck. Flaskorna för munvatten och flytande tandpasta hade fantasifulla former, påkostade kapsyler och uppseendeväckande etiketter.
Ölet behövde man inte sälja in på samma sätt, ölflaskorna var mörkbruna, rundhylta och oanseliga men gick åt ändå.