Kvinna i lång blus och lång kjol, förkläde och sjalett på huvudet sitter utanför ett litet torp.
Foto Viveca Ohlsson, Kulturen

I den här stugan bodde Kristina Niklasson i över 30 år, från 1890 till 1923. Då låg den på en höjd i Bosmåla, i närheten av Urshult i södra Småland. Kristinas man hade 1888 rest till Amerika för att försöka få ihop pengar till Kristina och deras sju barn. Tyvärr kom han aldrig tillbaka, två brev fick de och sen blev det tyst. Livet i Bosmålatorpet är en historia från fattigsverige. Akta huvudet när du kliver in i stugan!

När du kommit in i förstugan kan du resa dig upp igen. Rummet till höger är det egentliga boningsrummet. Här inne finns den öppna spisen och här äter och sover alla. På vintern lagar de också maten här, eftersom de andra två rummen står oeldade.

Inredningen är enkel, men Kristina sades vara mån om att ha det fint och städat hemma. Här ser du tryckta papperstapeter på väggar och upp i taket. När trycktekniken utvecklades fick många fler råd med tapeter, som skyddar mot drag och är dekorativa. Över bordet hänger en fotogenlampa. Fotogenlampor blev vanliga under 1870-talet, och var den billigaste och vanligaste belysningen fram till 1910-talet.

Familjen fick sin magra försörjning genom att modern arbetade åt bönder i trakten. Hon spann ull och hjälpte till när det var tid för skördearbete. För att hålla svälten från dörren tvingades barnen ibland ge sig ut att tigga. Två av Kristinas söner åkte också till Amerika för att arbeta ihop pengar, och en av dem kom aldrig tillbaka till Sverige.

Rummet till vänster används för förvaring, där står bland annat Kristinas spinnrock. Rakt fram hittar du köket som används för matlagning på sommaren samt vid bak och slakt. I golvet finns en lucka. Där nere förvaras mat som behöver stå svalt. Väggarna är tapetserade med sidor ur en tidning. Ser du vilken?

Familjen har några höns. Du får föreställa dig att de pickar runt utanför stugan. På vintern bor de i köket. På jordstycket kring stugan odlas potatis, kål och råg.

Lästips:  
I den lilla boken Bosmålatorpet kan du läsa mer om Kristinas familj och deras hem, och i Kulturens friluftsmuseum – så blev det till och historien om sju hus kan du läsa lite om alla de hem som ingår i det här spåret. Båda böckerna finns att köpa i museibutiken för 60 kr.