Välkommen in i den röda ryggåsstugan som en gång låg på en gård i Onsjö härad i mellanskåne. Här skildrar vi livet i en undantagsstuga år 1850. Då bodde änkan Gunilla Andersdotter här tillsammans med sin döva son Anders, som vid denna tid var 25 år. Gunillas make Sven hade gått bort några år tidigare.
Du kommer först in i förstugan, som är en kombination av hall och kök. Här lagas maten över öppen eld. Tallrikar, kannor och annat är prydligt uppradade i vägghyllan.
Gunilla och Anders bor på ett så kallat undantagskontrakt. Kontraktet innebar att familjen fick bo kvar i det här huset efter att de sålt sin gård, och att den nya ägaren förser dem med bland annat mat, mjölk och ved. De har ett enkelt hem, men de var inte fattiga med den tidens mått.
Inne i dagligstugan ser det ut som om de just satt sig ner för att äta. På bordet står bröd, gröt och kirskål som stuvats med lite gul lök.
I stugan finns en sättugn, nära dörröppningen. Kan du hitta den? Det var den tidens element och lite av en lyxvara. Den eldas från spisen i förstugan; på så sätt slipper man rök och sot i bostadsrummet.
Den lite märkliga bänken bortom matbordet är en kardstol. Med den får Gunilla mer kraft när hon kardar ull. När ullen är kardad spinner hon den till tråd i spinnrocken, som har ett stort hjul i trä som drivs av en trampa.
Mor och son bodde kvar på undantagskontrakt fram till 1865, då Gunilla gick bort, 83 år gammal. Anders, som då var 40 år, bodde kvar i stugan ytterligare några år innan han flyttade.
Lästips:
I den lilla boken Kulturens friluftsmuseum – så blev det till och historien om sju hus kan du läsa mer om Onsjöstugan och de andra husen som ingår i det här spåret. Finns att köpa i museibutiken för 60 kr.